Potrivit unei meta-analize publicate online pe 17 martie în JAMA Network Open, la nivel mondial, prevalența retinopatiei diabetice este cu 7% mai mare la copiii cu diabet de tip 2 (T2D).

Analiza a inclus 27 de studii, cu 5.924 de participanți.  Pentru diagnosticarea retinopatiei, fundoscopia a fost mai puțin sensibilă decât fotografia stereoscopică cu șapte câmpuri (0,47%  față de 13,55 %). S-a observat o creștere a prevalenței retinopatiei diabetice, care a fost de 1,11%, 9,04% și 28,14% la mai puțin de 2,5% până la 5,0% și, respectiv, la mai mult de cinci ani după diagnosticul T2D. Odată cu vârsta, s-a observat o creștere a prevalenței retinopatiei diabetice și nu au fost observate diferențe bazate pe gen, regiune sau obezitate.

„Descoperirile acestei revizuiri sistematice și meta-analize sugerează că microvascularizarea retinei este o țintă timpurie a T2D la copii și că riscul de retinopatie diabetică continuă să crească în timp. Perspectivele mecaniciste asupra patogenezei retinopatiei diabetice la copiii cu T2D rămân limitate, iar acest domeniu merită o investigație prioritară”, spun autorii analizei.

 

Material preluat și tradus de pe Medicalxpress.com.