Numărul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 a crescut de aproape patru ori între 1980 și 2014, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Diabetul de tip 2 are mulți factori de risc, inclusiv unii factori genetici și de mediu, dar greutatea corporală crescută și lipsa exercițiilor fizice contribuie semnificativ.

Diabetul se caracterizează printr-o creștere cronică a glucozei (zahărului din sânge), datorită rezistenței la insulină a celulelor. Insulina este un hormon care permite absorbția de glucoză de către celulele din organism, unde este folosită ca sursă de energie. Insulina este produsă ca răspuns la creșterea nivelului de glucoză pentru a facilita acest lucru. Cu toate acestea, celulele unor oameni devin mai puțin sensibile la insulină, ceea ce înseamnă că nivelul lor de glucoză crește.

 

Obezitatea, principalul factor de risc

Obezitatea poate crește riscul de apariție a rezistenței la insulină și, de fapt, o poate declanșa. Acest lucru se poate întâmpla deoarece unii dintre hormoni și celulele și moleculele imune care joacă un rol în rezistența la insulină sunt eliberați de celulele adipoase.

De asemenea, obezitatea poate face dificilă tratarea diabetului, deoarece unele dintre tratamentele pe care le primesc persoanele cu diabet de tip 2 pentru simptomele lor pot determina creșterea în greutate, ceea ce la rândul său poate înrăutăți controlul glicemiei.

Scăderea în greutate poate duce la remiterea diabetului de tip 2 la unii pacienți. Această pierdere în greutate poate fi obținută prin modificări ale stilului de viață sau prin intervenții chirurgicale de slăbire, așa cum arată un studiu publicat în JAMA Surgery în 2020.

Un studiu efectuat în Regatul Unit, publicat în The Lancet în 2018, a arătat că 50% dintre persoanele cu diabet de tip 2 care au primit sprijin pentru a pierde în greutate prin modificări ale dietei erau în remisie un an mai târziu.

Aceste studii au implicat o intervenție semnificativă, fie că au implicat o intervenție chirurgicală bariatrică pentru pierderea în greutate sau o intervenție în stilul de viață și s-au bazat toate pe studii clinice.

Deși au dovedit că pierderea în greutate poate fi o modalitate eficientă de a obține remisia diabetului de tip 2, există o lipsă de date reale disponibile despre probabilitatea și durabilitatea remisiunii.

Pentru a remedia acest lucru, un grup de cercetători de la Universitatea Chineză din Hong Kong a efectuat o analiză a datelor pentru pacienții înscriși în Programul de Evaluare și Management al Riscului pentru Diabet Mellitus (RAMP-DM), care oferă o evaluare regulată a persoanelor cu diabet care trăiesc în Hong. Kong.

Lucrarea lor apare în PLOS Medicine.

Cercetătorii au analizat datele a 37.326 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, care au fost înscrise în program într-un an de la diagnosticare între 2000-2017 și au urmat până în 2019. Cercetătorii au analizat pierderea în greutate, indiferent dacă pierderea în greutate a fost susținută sau nu, și măsurători ale glicemiei.

Definind remisiunea diabetului zaharat ca două măsurători consecutive ale unui marker de sânge pentru glucoză ridicată, HbA1C, de sub 6,5%, la cel puțin 6 luni distanță, ei au analizat pierderea în greutate și remisiunea pe o perioadă medie de 7,9 ani. Persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) sub 15 sau peste 50 au fost excluse din studiu.

Echipa de cercetare a descoperit că doar 6,1% dintre persoanele înscrise în studiu au rămas în remisie la punctul de reper de 8 ani.

Persoanele care au pierdut 10% sau mai mult din greutatea corporală totală în anul următor diagnosticului au avut de trei ori mai multe șanse de a fi în remisie la sfârșitul urmăririi lor, comparativ cu persoanele care s-au îngrășat.

Persoanele care au pierdut între 5-9,9% din greutatea lor corporală aveau șanse de peste două ori mai mari să fie în remisie la sfârșitul perioadei de urmărire, comparativ cu persoanele care s-au îngrășat.

Astfel, în timp ce pierderea în greutate a contribuit la șansa ca un individ să-și vadă diabetul de tip 2 intrând în remisie, aceasta a fost mai mică pentru persoanele care au slăbit mai puțin.

 

Pierderea precoce în greutate, crește șansa de remisie a diabetului

Riscul de redezvoltare a diabetului de tip 2 după remisie a fost cu 48% mai mic pentru persoanele care au pierdut peste 10% din greutatea corporală în comparație cu persoanele care s-au îngrășat și cu 22% și 10% mai mic pentru persoanele care au pierdut 5-9,99% și mai puțin de 4,9% din greutatea lor corporală, respectiv.

Potrivit autorilor, studiul a arătat că, în timp ce pierderea timpurie în greutate a crescut șansele de remisie, realizarea acestui lucru într-un cadru real a venit în mod clar cu provocări, la fel ca și menținerea remisiunii.

Dan Gallagher, dietetician , nu a fost surprins de faptul că rezultatele studiilor clinice au fost greu de reprodus în mediul real. El a declarat că multe studii vor oferi o intervenție dietetică în mod specific pentru studiu, fără nicio luare în considerare pentru sustenabilitatea dietei respective. Dacă dieta nu este ușor de urmat și nu schimbă complet comportamentele potențial dăunătoare, care au cauzat diabetul în primul rând, atunci desigur că pacienții nu își vor păstra greutatea. 

„Gestionarea diabetului de tip 2 este complet atins prin modificări ale dietei, dar trebuie să continuați aceste schimbări. Nu este o schimbare de 6 luni, care vă va fixa glicemia pentru totdeauna. Este o schimbare completă a stilului de viață, pe care o faci și pe care o menții sau diabetul va reveni. De aceea mulți oameni nu înțeleg atunci când încearcă să-și schimbe statutul de diabetic prin dietă”, a adăugat Gallagher.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com