Ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima dată la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF).

În fiecare an, pe 14 noiembrie,  clădiri reprezentative din toată marile orase ale lumii sunt iluminate în culoarea albastră, campanie parte a miscãrii internationale de crestere a constientizarii privind diabetul zaharat. Orasul Iași este pe harta Federaţiei Internaţionale de Diabet din anul 2015.

Rodiabet și ACES – Asociația pentru Consiliere și educație în sănătate s-a alăturat în acest an echipei Medtronic și lansat provocarea #BlueBalloonChallenge 2022, pentru a creşte gradul de conştientizare şi pentru a înţelege mai bine cum este să trăieşti cu diabet.

Manifestarea a avut loc duminică, 13 noiembrie, la Grădina Palas din Iași.

“Din anul 2015 orașul Iași apare pe harta Federaţiei Internaţionale de Diabet cu Palatul Culturii iluminat în albastru. S-a ales culoarea albastru deoarece este culoarea de luptă împotriva diabetului zaharat. În această zi, în toată lumea sunt iluminate, în culoarea albastru, cele mai importante clădiri pentru a crește gradul de conștientizare a luptei împotriva diabetului”, a declarat doamna Dr. Delia Pintilei Reuran, prezentă la eveniment.