În timp ce cauzele exacte ale diabetului nu sunt înțelese complet, sunt cunoscuți factorii de risc, care contribuie la apariția acestuia.
Pentru diabetul zaharat, unul dintre factorii de risc îl reprezintă supraponderabilitatea, sau obezitatea. Se crede că obezitatea acoperă 80-85% din riscul de a face diabet. Unele studii recente spun că persoanele obeze au o probabilitate de până la 80 de ori mai mare de a dezvolta diabet, decât persoanele cu IMC sub 22.
Cum influențează obezitatea apariția diabetului zaharat (tip 2)
Se știe că supraponderabilitatea și obezitatea, mai ales în cazul persoanelor care au grăsime excesivă depusă în jurul abdomenului, înseamnă risc crescut de diabet. Studiile sugerează că grăsimea abdominală face ca celulele grase să elibereze chimicale pro-inflamatorii, care reduc sensibilitatea corpului la insulină prin întreruperea funcției celulelor sensibile la insulină, care iși pierd abilitatea de a răspunde la insulină. Această stare se numește rezistență la insulină, semn distinctiv al diabetului zaharat.
Se crede și că obezitatea modifică metabolismul corpului. Astfel țesutul adipos începe să elibereze molecule grase în sânge, ceea ce poate afecta celulele sensibile la insulină, reducându-le activitatea. O altă teorie a cercetătorilor spune că obezitatea procoavă prediabet, o stare metabolică care evoluează aproape întotdeauna în diabet de tip 2.
Persoanele obeze au, de multe ori, niveluri crescute de insulină și de factor de creștere de tip insulinic (IGF-1). Această afecțiune, cunoscută ca hiperinsulinemie, sau rezistență la insulină, precede dezvoltarea diabetului zaharat. Nivelurile crescute de insulină și de IGF-1 pot contribui la dezvoltarea cancerelor de colon, rinichi, prostată și de endometru.
Obezitatea și diabetul de tip 1
O ipoteză acceptată pe scară largă este ipoteza accelerării, care demonstrează legătura dintre obezitate și diabet de tip 1. Autorii teoriei susțin că o creștere mare în greutate la copii crește riscul de a dezvolta diabet de tip 1. Cu cât copilul are vârsta mai mică și greutatea mai mare, cu atât crește riscul de diabet. Acest lucru este explicat de faptul că o greutate mai mare accelerează rezistența la insulină, ceea ce determină declanșarea diabetului la persoanele predispuse genetic la această boală.
Însă mecanismele exacte și relația dintre diabetul de tip 1 și obezitate rămân încă neconcludente și necesită cercetări suplimentare.