Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Clinical Endocrinology & Metabolism, obezitatea poate afecta funcția renală la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, în special în cazul femeilor.

Nefropatia diabetică, o complicație întâlnită la persoanele cu diabet zaharat, este cauzată de hipertensiune arterială și nivelul crescut de zahăr în sânge. Aproximativ unul din trei adulți cu diabet zaharat are boală cronică de rinichi.  Boala renală progresează până ajunge în stadiu terminal, iar persoanele cu boală cronică de rinichi în stadiu terminal au adesea nevoie de un transplant de rinichi pentru a rămâne în viață.

”Cercetarea noastră evidențiază modul în care obezitatea contribuie la incidența și progresia nefropatiei diabetice la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, în special la femei. Este posibil ca tensiunea arterială și nivelului zahărului în sânge să nu fie suficiente pentru a încetini progresia către boala cronică de rinichi în stadiu terminal. Studiul nostru arată cât de important este ca persoanele cu diabet să își gestioneze și greutatea”, a spus dr. Zhi-Hong Liu.

Cercetătorii au analizat datele indicelui de masă corporală de la 158.284 de adulți din Asia de Est. Dovezile genetice au arătat că nivelurile mai ridicate ale indicelui de masă corporală au fost asociate cu un risc crescut de boală renală diabetică și niveluri scăzute ale ratei de filtrare a rinichilor la 3.972 dintre persoanele cu diabet de tip 2. Indicele de masă corporală nu a fost asociat cu niveluri crescute de proteine ​​în urină. Femeile obeze cu diabet de tip 2, au avut un risc mai mare de boli renale diabetice decât bărbații.

„Persoanelor cu diabet și obezitate ar trebui să li se verifice mai des funcția renală, deoarece sunt expuse unui risc ridicat. Considerăm că depistarea precoce și tratamentul obezității ar putea încetini progresia către boala renală în stadiu terminal”, a spus Liu.

 

Articol preluat și tradus de pe www.eurekalert.org