Un implant ocular, printat 3D, la scară mică, care utilizează celule pancreatice, ar putea ajuta la tratarea diabetului zaharat și a altor boli.

Cercetătorii din Suedia au dezvoltat un implant ocular imprimat 3D pentru a oferi terapie pe bază de celule care ar putea trata diabetul.

Dispozitivul permite poziționarea celulelor pancreatice în ochi și ar putea face posibil și tratamentul pe bază de celule pentru alte boli, spun ei.

Cercetătorii au ales insulele pancreatice, grupuri de celule din pancreas, care produc insulină, deoarece celulele donatorilor au fost folosite în tratamente experimentale pentru diabetul de tip 1.

Sistemul imunitar al persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 atacă celulele care sunt folosite pentru a produce insulină – un hormon care joacă un rol în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Una dintre problemele cu injecțiile experimentale de insulițe pancreatice donatoare la persoanele cu diabet de tip 1 este necesitatea de a preveni respingerea celulelor.

Cercetătorii suedezi spun că implantarea unui dispozitiv în ochi este astfel ideală, deoarece este „privilegiat de imunitate”, deoarece ochiul poate tolera materii străine sau molecule fără a declanșa un răspuns imunitar inflamator.

Transparența ochiului permite, de asemenea, cercetătorilor să monitorizeze implantul în timp. Dispozitivul, care are aproximativ 240 de micrometri lungime, a fost fixat între iris și cornee, în camera anterioară a ochiului (ACE). Și-a menținut poziția timp de câteva luni în testele pe șoareci.

Cercetarea lor a fost publicată în revista Advanced Materials.

Wouter van der Wijngaart, profesor în Divizia de Micro- și Nanosisteme de la KTH, a spus că au proiectat dispozitivul „pentru a ține mini-organe vii într-o micro-cușcă și au introdus utilizarea unei tehnici, a ușii cu clapete, pentru a evita necesitatea unei fixări suplimentare”.

Anna Herland, lector în Divizia de Bionanotehnologie de la KTH, a spus că tehnologia lor nu are nevoie de metode invazive pentru a-și monitoriza funcția și pentru a ghida îngrijirea.

„Implantul nostru este un prim pas către microdispozitive medicale avansate care pot să localizeze și să monitorizeze funcția grefelor de celule”, a spus Herland. A fost prima „fixare mecanică” a unui dispozitiv în camera anterioară a ochiului.

 

 

Sursa: Euronews.com