Boala renală diabetică (DKD) este o complicație microvasculară majoră a diabetului zaharat de tip 2 (T2DM), care cauzează leziuni renale ireversibile. Monitorizarea și depistarea precoce a leziunilor renale sunt necesare pentru pacienții cu T2DM.

Shichun Du, Linhui Zhai, Shu Ye și colegii lor au efectuat o analiză proteomică urinară pe scară largă (n = 144) și o analiză proteomică a exosomului urinar (n = 44) la pacienții cu T2DM cu diferite grade de albuminurie.

În total, au fost colectate 144 de probe de urină de la 144 de pacienți clinici cuprinzând 19 persoane de control sănătoase (HC) și 125 de pacienți cu DM (74 în stadiul DM1 cu valoarea ACR < 30 mg/g, 36 în stadiul DM2 cu 30 mg/g ≤ valoarea ACR ≤ 300 mg/g și 15 în stadiul DM3 cu valoarea ACR > 300 mg/g).

Echipa a evidențiat caracteristicile dinamice ale proteomului urinar și ale exosomului la pacienții cu T2DM în diferite grade de albuminurie. Acest studiu a clasificat toate proteinele în șase grupuri în funcție de modelele lor de expresie în timpul progresiei bolii renale diabetice. Ei au constatat că proteinele implicate în procesele glicolitice și de ubiquitinare au fost drastic diminuate de la HC la DM1, în timp ce au scăzut lent de la stadiul DM1 la DM3.

Expresia proteinelor implicate în transportul lipidelor și esterificarea colesterolului a crescut treptat odată cu progresia DKD și a atins un vârf în stadiul DM3. Proteinele care au participat în principal la procesele metabolice ale carbohidraților au fost foarte bine exprimate la pacienții cu DM și apoi au scăzut odată cu progresia DKD.

Autorii au descoperit și verificat în continuare o serie de proteine, cum ar fi SERPINA1 și TF, într-o altă cohortă de probe de urină de diabetici cu diferite stadii ale DKD, care au potențialul de a fi utilizate ca potențiali biomarkeri pentru diagnosticarea DKD sau monitorizarea bolii. Aceasta a oferit o resursă valoroasă pentru descoperirea unor potențiali biomarkeri urinari la pacienții cu DKD.

Lucrarea este publicată în revista Science China Life Sciences.

Material preluat și tradus de pe: Medicalxpress.com.