Numărul tinerilor din SUA cărora li se prescriu medicamente agoniste GLP-1 pentru pierderea în greutate și diabet a crescut cu 594,4% în doar trei ani, potrivit unei noi cercetări.

Cererea pentru aceste medicamente a crescut vertiginos recent pentru persoanele de toate vârstele, dar studiul, care a fost publicat în jurnalul JAMA, a constatat că între 2020 și 2023, numărul de rețete scrise pentru persoanele cu vârste între 12 și 25 de ani a crescut de la 8.722 la 60.567.

Cea mai mare creștere a numărului de rețete a fost pentru femei tinere și adolescente.

Studiul a analizat informații dintr-o bază de date, care raportează rețete de la mai mult de 93% dintre farmaciile din Statele Unite, deși datele nu pot surprinde exact pentru ce anume au fost destinate rețetele și dacă pacientul a folosit efectiv medicamentele.

Autorii studiului au analizat, de asemenea, tendințele de prescripție pentru alte medicamente și au descoperit că a existat o scădere cu 3% a prescripției altor medicamente pentru această categorie de vârstă în aceeași perioadă de timp.

Studiul a analizat 3 ingrediente active: semaglutidă, dulaglutidă și exenatidă, care sunt aprobate pentru tratarea diabetului de tip 2 și pot ajuta la pierderea în greutate, precum și liraglutidă și semaglutidă, care sunt aprobate pentru managementul greutății. Fiecare poate fi prescris copiilor de la 10 sau 12 ani. Tirzepatida este aprobată numai pentru adulți.

Autorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Michigan și de la Universitatea Yale au spus că, având în vedere câtor tineri li se prescriu aceste medicamente, eforturile de a promova prescrierea sigură și adecvată ar trebui să includă endocrinologi sau medici de familie.

Obezitatea și diabetul de tip 2 afectează un număr tot mai mare de tineri. Numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani cu diabet zaharat de tip 2 s-a dublat în ultimele două decenii în SUA, a constatat un studiu din 2023. Studiul a prezis că până în 2060, numărul tinerilor cu diabet zaharat de tip 2 va crește cu 673%.

Obezitatea este, de asemenea, o problemă semnificativă în SUA, unde tânărul adult mediu este acum supraponderal, potrivit unui studiu din 2023. Aproximativ 1 din 6 adolescenți este supraponderal și aproape 1 din 5 are obezitate, arată studiile. Numai obezitatea afectează 14,4 milioane de copii și adolescenți din SUA.

Obezitatea la o persoană tânără crește semnificativ șansele de a avea probleme de greutate la maturitate, arată cercetările. Obezitatea și excesul de greutate pot fi, de asemenea, un factor de risc semnificativ pentru alte afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, problemele de rinichi și chiar cancerul, arată studiile, pe lângă afecțiunile de sănătate mintală.

Dr. Melanie Cree, endocrinolog pediatru la Spitalul de Copii din Colorado, care a lucrat cu această clasă de medicamente în studii clinice cu copii, de aproape un deceniu, spune că medicamentele au schimbat jocul nu doar pentru a ajuta copiii să piardă în greutate și să scadă zahărul din sânge dar și pentru a reduce grăsimea hepatică și pentru a îmbunătăți funcția cardiacă și renală – „toate acele afecțiuni care sunt asociate diabetului de tip 2”.

„Deci nu este doar faptul că scad zahărul din sânge. Par să scadă complicațiile pe care le vedem de la diabetul de tip 2, astfel încât acestea afectează cu adevărat mai multe aspecte”, a spus Cree.

Academia Americană de Pediatrie și-a actualizat liniile directoare pentru gestionarea obezității anul trecut și a spus că, pe lângă tratamentele comportamentale și stilul de viață pentru întreaga familie, utilizarea medicamentelor de slăbit este potrivită pentru copiii de 12 ani și peste.

Cree a menționat că vede puține dezavantaje la aceste medicamente. Unii dintre pacienții ei au fost nevoiți să înceteze să le ia sau nu pot lua atât de mult din cauza efectelor secundare precum greața și ar dori să vadă mai multe cercetări pe acest subiect. La cei care au avut acces la aceste tratamente, a spus Cree, schimbările pozitive au fost semnificative. Mulți au experimentat o pierdere „profundă” în greutate, transformându-și viața.

Cele mai semnificative dezavantaje nu au nimic de-a face cu impactul fizic al medicamentelor; mai degrabă este faptul că medicamentul poate fi scump și mulți dintre pacienți nu pot obține asigurare pentru a acoperi costul, mai ales este folosit pentru pierderea în greutate. În plus, mulți pacienți au avut dificultăți în completarea rețetelor din cauza penuriei de medicamente. Un părinte al unui copil care a slăbit semnificativ i-a spus lui Cree că medicamentul i-a dat fiica înapoi.

„Am avut o altă fată care, după o oarecare scădere în greutate, a mers la bal toamna trecută și a fost primul dans la care a mers vreodată, pentru că a fost prima dată când s-a simțit confortabil purtând o rochie”, a spus Cree. „Așa că sunt povești cu adevărat foarte emoționante de la acești adolescenți. Mă simt privilegiat să fac parte din viața lor și să pot împărtăși cu ei aceste transformări și momente.”

 

Sursa: Edition.cnn.com