Legătura dintre inimă și diabet este un subiect amplu și extrem de important, atât pentru cardiologi cât și pentru diabetologi. Cu toții sunt însă de acord că singurul factor nonfarmacologic care poate ajuta la menținerea sub control a factorilor de risc cardiovascular, diabetului, obezității și hipertensiunii este activitatea fizică, care aduce beneficii la nivelul întregului organism. Aceasta a fost concluzia Orei Pacientului RoDiabet din 28 septembrie când am discutat despre ”Diabet și Sănătatea inimii”.
Comunitatea RoDiabet s-a întâlnit miercuri, 28 septembrie 2022 alături de 4 invitați speciali: conf. dr. Anca Pantea Stoian, șef lucrări dr. Ștefan Busnatu, dr. Delia Reurean Pintilei și psihologul Cristina Petruț.
Cu toții știm că atunci când ai diabet ești mai expus riscului pentru bolile de inimă. Dacă nivelul zahărului din sânge este ridicat pentru o perioadă mai lungă de timp, vasele de sânge încep să se deterioreze, iar asta poate duce la complicații grave ale inimii.
”Pacientul cu diabet este un pacient care are risc de a dezvolta boală cardiovasculară de aproape 3 ori mai mare decât un pacient fără diabet. Riscul de a dezvolta aceste complicații are la bază un singur substrat pentru pacientul cu diabet zaharat: nivelul glicemiei menținut constant crescut, peste limitele admise, în mod cronic. Statisticile nu sunt deloc încurajatoare, însă partea bună a acestei probleme de sănătate publică este că avem cum să intervenim, de timpuriu, atât din perspectivă terapeutică, cât și prin prisma optimizării stilului de viață”, a declarat conf. dr. Anca Pantea Stoian în cadrul webinarului.
Dr. Delia Pintilei Reurean a vorbit despre ateroscleroză, principala cauză de mortalitate cardiovasculară și despre medicația inovatoare disponibilă persoanelor cu diabet din România, în mod gratuit, prin programul național de diabet. ”Avem la ora actuală în România, medicație de ultimă generație cu care putem să țintim numeroase aspecte în tratamentul persoanei cu diabet zaharat. Există două clase de medicamente, numite receptori GLP 1 și inhibitori SGLT 2, care au schimbat complet modul în care privim tratamentul diabetului și care nu acționează doar în ceea ce privește glicemia. Este important ca medicamentul pe care îl luați să aibă beneficii suplimentare, în funcție celalalte boli de care mai suferiți există pe lângă diabet”, a susținut dr. Reurean – Pintilei.
Medicul cardiolog Ștefan Busnatu a prezentat beneficiile activității fizice asupra întregului organism. ”Mișcarea este esențială pentru sănătatea inimii, pentru menținerea sub control a diabetului, pentru menținerea sub control a factorilor de risc cardiovasculari. Activitatea fizică trebuie să conducă la: menținerea greutății, îmbunătățirea stării de bine, o îmbunătățire a calității somnului, a valorilor tensiunii arteriale, o reducere a stresului și o îmbunătățire a profilului lipidic”. Dr. Busnatu a atras atenția că este nevoie de o abordare progresivă, în care se începe cu sesiuni scurte, după care creștem durata și efortul.
Pentru pacientul cu diabet zaharat care dorește să facă mișcare, este important ”să fie foarte bine hidratat, să aibă un control bun al glicemiei înainte de a începe activitatea fizică (glicemia nu trebuie să fie mai jos de 100) și să aibă asupra lui puțini carbohidrați, în condițiile în care efortul fizic se prelungește” a completat medicul cardiolog.
Despre Ora Pacientului Rodiabet
Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega Farmacie, Boehringer Ingelheim, Dahna, FADR- Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Liamed, Medtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma.
Întâlnirile au caracter lunar și abordează teme de interes pentru pacientul cu diabet zaharat și familiile acestora, prezentate de specialiști recunoscuți în domeniile lor.
Pentru a rămâne la curent cu activitățile comunității Rodiabet, te poți abona la newsletterul săptămânal Rodiabet, AICI sau urmărește-ne pe Facebook și Linkedin.