Ultimele cercetări despre diabet sugerează că metformina, medicamentul principal recomandat pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, duce la îmbătrânirea sănătoasă.
Medicii prescriu metformină pentru a ajuta persoanele cu diabet tip 2 să își scadă nivelul glicemiei. Acest medicament crește sensibilitatea la insulină prin efectele sale asupra glucozei din sânge.
Un nou studiu publicat de Cell Reports a monitorizat activitatea metforminei în ficat și s-au obținut rezultate surprinzătoare. Cercetătorii au identificat efectele biochimice pentru activarea și oprirea diverselor procese celulare și moleculare.
Cercetătorii spun că noile descoperiri ar putea ajuta la explicarea descoperirilor recente despre capacitatea metforminei de a promova îmbătrânirea sănătoasă.
Reuben J. Shaw, profesor de biologie moleculară și celulară la Institutul Salk și director al Centrului de cancer Salk dar și principalul autor al acestui studiu susține că „ aceste rezultate ne oferă noi modalități de a înțelege modul în care metformina funcționează ca un medicament pentru diabet, împreună cu efectele sale asupra sănătății”.
Oamenii au început pentru prima dată să folosească metformină ca medicament care scade glucoza în urmă cu mai bine de 60 de ani. Cercetătorii au arătat că tratamentul reduce decesele premature în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
Recent, oamenii de știință au descoperit că metformina poate fi eficientă într-o serie de alte afecțiuni, inclusiv obezitatea, cancerul, sindromul metabolic, sindromul ovarului polichistic și boala hepatică grasă nonalcoolică.
Oamenii de știință înțelegeau efectele biochimice ale metforminei știind că medicamentul activează o cale de semnalizare numită AMPK. Această cale joacă un rol cheie în echilibrarea nivelului de energie din celule.
Prof. Shaw a descoperit, că atunci când nivelul de nutrienți este scăzut, calea AMPK reține creșterea celulelor și modifică metabolismul. Cercetătorii au observat acest efect în cancer. Acest lucru l-a determinat pe prof. Shaw și colegii săi să se întrebe dacă metformina ar putea funcționa și la alte afecțiuni, una dintre ele fiind diabetul.
Pentru a explica efectele anti-îmbătrânire care se pot obține în urma administrării metforminei, echipa de cercetare a utilizat o „platformă proteomică cantitativă” pentru ecranarea kinazelor. Acestea sunt proteine de semnalizare care pot activa și dezactiva procesele celulare.
Cercetatorii au descoperit sute de kinaze a caror activitate de schimbare raspunde rapid la metformina cu impact potential asupra imbatranirii sanatoase. Multe dintre căile de semnalizare funcționează independent de AMPK.
Shaw și echipa știau deja două dintre căile care privesc stresul celular, mai exact proteina kinaza D și MAPKAPK2. Acest lucru ar putea explica legătura cu îmbătrânirea sănătoasă și impacturile asupra prelungirii duratei de viață și a sănătății.
Descoperirile sugerează că beneficiile metforminei pentru îmbătrânirea sănătoasă ar putea fi prin interacțiunea sa cu proteina kinaza D și MAPKAPK2.
„Nu ne-am imaginat niciodată că aceste două kinaze ar avea vreo legătură cu metformina”, remarcă prof. Shaw. „Rezultatele ne lărgesc înțelegerea modului în care metformina induce un stres ușor, care declanșează senzori pentru a restabili echilibrul metabolic, explicând unele dintre beneficiile raportate anterior, cum ar fi îmbătrânirea sănătoasă”, susține profesorul Ruben J. Shaw.
Shaw și echipa sa intenționează să studieze in continuare noi căi prin care metformina aduce beneficii asupra mai multor afecțiuni.
Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com