Agoniştii receptorului peptidei 1, asemănătoare glucagonului, au scăzut semnificativ riscul de cancer colorectal la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 în comparaţie cu alte medicamente pentru diabet, potrivit unei cercetări publicate în JAMA Oncology.

Agoniştii receptorului peptidei 1 asemănătoare glucagonului (GLP-1 RA) au redus riscul de cancer colorectal (CRC) cu 44% în comparaţie cu insulina şi cu 25% în comparaţie cu metformina. Cercetătorii au observat aceste reduceri de risc la pacienții supraponderali, obezi și neobezi deopotrivă.

„Am fost surprinși să aflăm că GLP-1 RA au un efect similar sau chiar mai puternic în prevenirea cancerului colorectal fără obezitate. Această constatare sugerează că GLP-1 RA au multe ținte diferite – unele dintre acestea au fost pentru diabetul de tip 2, altele au fost pentru obezitate – dar sugerează, de asemenea, că ar putea viza un alt mecanism al cancerului colorectal”, a declarat dr. Rong Xu, director  al Centrului de Inteligență Artificială în Descoperirea medicamentelor de la Case Western Reserve University, pentru Healio. 

FDA a aprobat GLP-1 RA pentru tratamentul diabetului de tip 2, dar medicamentele s-au dovedit, de asemenea, eficiente ca agenți de slăbire, spre deosebire de alte medicamente pentru diabet, conform informațiilor de bază furnizate de cercetători.

Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ supraponderalitatea sau obezitatea, iar toți trei sunt factori de risc pentru CCR.

GLP-1 RA „pare a fi, dintr-o dată, cel mai eficient pentru tratamentul obezității”, a spus Dr. Nathan A. Berger, director al Centrului pentru Știință, Sănătate și Societate și profesor la Case Western.

„Există o serie de tratamente pentru diabet, dar nu un număr de tratamente cu adevărat eficiente pentru obezitate. Sunt unele, dar nu funcționează foarte bine”, a adăugat el. „Probabil, unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru obezitate în prezent este chirurgia bariatrică metabolică majoră, care este o abordare destul de drastică și este asociată cu o scădere a cancerului. Am vrut să vedem dacă medicamentele pentru pierderea în greutate vor avea o asociere similară.”

Echipa de cercetare a efectuat un studiu retrospectiv național, care a implicat mai mult de 1,2 milioane de pacienți cu diabet de tip 2, tratați între 2005 și 2019. Ei au comparat pacienți cu date demografice similare și au comparat diagnosticul CRC și au evaluat RA GLP-1 față de insulină, metformină, alfa-glucozidază. inhibitori, inhibitori de dipeptidil peptidază4 (DPP-4), inhibitori ai cotransportatorului de sodiu-glucoză-2 (SGLT2), sulfoniluree și tiazolidindione.

Pacienții care au luat RA GLP-1 au avut un risc redus de cancer colorectal în general.

„Arată în mod clar că există un efect protector pentru cancerul colorectal, dar celălalt lucru pe care îl indică în mod clar este necesitatea multor cercetări asupra mecanismelor și modalităților în care acest lucru ar putea afecta cancerul colorectal, în afara celor cu obezitate și diabet de tip 2” a spus Berger.

„Pe lângă efectul pe care îl au GLP-1 RA asupra diabetului și scăderii în greutate, ele îmbunătățesc și funcția cardiovasculară și au efecte de modulare a sistemului imunitar”, a adăugat Berger. „Din cauza modului în care schimbă funcția tractului gastro-intestinal, aș pune pariu că schimbă microbiomul intestinal. Și este clar că există asocieri între microbiomul intestinal și cancerul colorectal.”

GLP-1 RA au și alte avantaje față de alte medicamente pentru diabet, inclusiv îmbunătățirea funcției renovasculare și a rinichilor, a spus Berger.

„Unul dintre lucrurile pe care majoritatea oamenilor nu le apreciază atât de mult este insulina în sine – pe lângă controlul metabolismului zahărului – poate fi, de asemenea, un promotor de creștere și poate stimula o anumită creștere a tumorii”, a spus Berger. „Folosirea GLP-urilor poate elimina această situație.”

Utilizarea de GLP-1 RA vine cu riscuri

„Încetinirea motilității gastrointestinale a dus la unele toxicități – unii oameni au raportat greață”, a spus Berger. „Există o problemă la unii pacienți cu diabet zaharat, care suferă de paralizie gastrică și au dureri mari. Asta se întâmplă uneori cu GLP-1-urile. Un procent foarte mic de pacienți au avut blocaj intestinal, în care intestinele lor pur și simplu nu au funcționat pentru o perioadă.”

Pacienții cărora li se administrează GLP-1 RA sunt acum intubați înainte de operație, deoarece stomacul lor nu se golește suficient de repede. În plus, studiile pe animale arată o potențială legătură cu cancerul tiroidian, dar Berger a numit acest lucru „neconcludent”.

„Există o idee populară cum că utilizarea acestor medicamente crește ideea de sinucidere”, a spus Berger. El a spus că un alt studiu Case Western, publicat în Nature Medicine, a arătat că nu crește ideea de sinucidere și că poate chiar o reduce.

Medicii ar trebui să cântărească aceste riscuri înainte de a schimba medicamentele pacienților, dar Berger și Xu au spus că persoanele supraponderale sau obeze cu diabet zaharat de tip 2, sau cele cu antecedente familiale de cancer colorectal sau care au dezvoltat deja polipi, ar trebui să ia în considerare utilizarea GLP-1 RA.

„Cred că cel mai important lucru este, numărul 1, să extindem acest lucru la alte tipuri de cancer și, numărul 2, amintiți-vă că ceea ce facem este o asociere retrospectivă”, a spus Berger. „Ceea ce face studiul nostru este să dea un semnal foarte, foarte puternic că acest lucru va fi eficient pentru a preveni cancerul. Acum, ceea ce trebuie să facem este un studiu controlat.”

 

Sursa: Healio.com

Sursă foto: Generated with AI ∙ January 30, 2024 at 8:17 AM, DALL E3