Pentru a înțelege obezitatea, trebuie să înțelegem ce se întâmplă în creierul nostru. Creierul este câmpul de luptă în care tendința naturii de a se agăța de calorii suplimentare se luptă cu încercările noastre de a ne menține o greutate sănătoasă.

Prin urmare, persoanele care suferă de obezitate se luptă să slăbească. În creier, este ca și cum ar exista un comutator care ajustează consumul de energie al unei persoane până când a recuperat kilogramele pierdute.

Oamenii de știință de la Novo Nordisk încearcă să identifice exact unde ar putea fi localizat un astfel de comutator în creier și vor sa descopere dacă poate fi “resetat” cu ajutorul unor medicamente.

Practic, pentru a înțelege obezitatea, trebuie să înțelegem ce se întâmplă în creierul nostru. De exemplu, la molecula GLP-1, o peptidă care joacă un rol cheie în reglarea zahărului din sânge, este posibil ca oamenii să știe că există receptori GLP-1 în pancreas care ajută la eliberarea insulinei, dar este posibil să nu-și dea seama că există și receptori GLP-1 în creier.

Acești receptori nu sunt implicați în eliberarea insulinei, dar joacă un rol cheie în modul în care corpurile noastre reglează greutatea, deoarece ajută la stimularea acelei senzații de plin după masă. Acesta este un exemplu al legăturii strânse dintre obezitate și diabetul de tip 2.

Pe lângă progresele științifice existente cercetătorii speră că mai mulți oameni vor înțelege mai bine cât de complexă este obezitatea. Persoanele care trăiesc cu obezitate se luptă să slăbească. Lipsa de înțelegere a dus la mituri inutile și dureroase.

“Există o opinie larg răspândită că obezitatea nu este o boală și că creșterea în greutate este o chestiune de alegere individuală. Cred că asta determină mult stigmat. Și chiar resping noțiunea că obezitatea este o boală auto-provocată”, subliniază Mads Tang-Christensen cercetător în biologia obezității de la Novo Nordisk.

Obezitatea se află la baza majorității bolilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 sau steatohepatită nealcoolică.

“Ne dorim ca într-o bună zi să putem ajuta persoanele cu obezitate să-și reseteze acest comutator și să aibă o greutate sănătoasă”, încheie Mads Tang-Christensen.

Material preluat și tradus de pe Novonordisk.com.