Măsurătorile de înălțime și greutate colectate prin telemedicină sunt corelate cu măsurătorile în persoană și sprijină utilizarea evaluării de la distanță a IMC pentru copiii cu obezitate, potrivit unui raport.

„Măsurarea de la distanță, prin videoconferință, de către personalul instruit, este o evaluare validă a înălțimii și greutății pentru tinerii cu obezitate și este echivalentă cu măsurătorile în persoană, care este standardul de aur”, au declarat Dr.Alyssa M. Button, cercetător, și Dr. Amanda E. Staiano, profesor asociat la Pennington Biomedical Research Center din Baton Rouge, Louisiana.

Button, Staiano și colegii lor au obținut măsurători de înălțime și greutate de la 37 de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani, care au participat la studiul TEAM UP. Participanților li s-au măsurat înălțimea și greutatea la o vizită în persoană și o vizită de la distanță, efectuată la o săptămână între ele. La vizita în persoană, un evaluator de date instruit a măsurat înălțimea și greutatea. În timpul consultației la distanță, părintele copilului a măsurat înălțimea și greutatea în timp ce era supravegheat de un evaluator de date instruit. Familiilor li s-a oferit un cântar calibrat, o bandă de măsurat și instrucțiuni scrise și video despre cum să măsoare înălțimea și greutatea. Au fost efectuate teste T unilaterale pentru a determina dacă măsurătorile în persoană și la distanță au fost echivalente între ele.

Studiul a fost publicat în Obesity.

Conform a două teste T unilaterale, măsurătorile înălțimii în persoană și la distanță au fost echivalente (P = .006). Valoarea absolută a erorii a fost de 3,51 cm, iar trei dintre cei 37 de participanți au avut erori peste limitele de 95% tolerate. Măsurătorile înălțimii în persoană și la distanță au fost corelate (r = 0,991; P < 0,0001).

Cercetătorii au concluzionat, de asemenea, că măsurătorile de greutate în persoană și la distanță au fost echivalente în conformitate cu două teste T unilaterale (P = 0,03). Eroarea absolută a fost de 1,7 kg și trei participanți au avut erori dincolo de limitele de 95% tolerate. S-a observat o corelație ridicată între măsurătorile de greutate în persoană și la distanță (r = 0,999; P < 0,0001).

Button și Staiano au spus că descoperirile arată că înălțimea și greutatea măsurate de la distanță pot fi folosite pentru a monitoriza IMC pentru un copil care primește tratament pentru obezitate.

„Medicii pot folosi aceste proceduri la distanță, bazate pe dovezi, pentru a evalua înălțimea și greutatea copilului și pentru a evalua progresul tratamentului”, au spus Button și Staiano. „Aceste proceduri de la distanță pot permite un acces mai mare pentru familiile care au obstacole în a participa la măsurători în persoană și pot îmbunătăți capacitatea specialistului, prin reducerea numărului de programări și a timpului de pregătire.”

Button și Staiano au spus că unele limitări ale colectării măsurătorilor de la distanță includ serviciul de internet nefiabil și costul materialelor de măsurare.

 

Sursa: Healio.com

Sursa foto: Imagine generata cu ajutorul IA