Noi studii efectuate in Germania arata ca persoanele inalte prezinta un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Pentru persoanele mai inalte cu 10 cm decat media exista un risc redus de aparitie a diabetului de tip 2, cu 41% in cazul barbatilor si cu 33% in cazul femeilor.

Autorii studiului spun ca legatura dintre inaltime si diabet se datoreaza acumularii de grasimi mai putine in ficat si a factorilor de risc cardiometabolici, in special grasimile din sange, adiponectina si proteina C-reactiva.

Printre cei care erau mai inalti cu 10 cm si cu un indice de masa corporala (IMC) aflat in intervalul supraponderal sau obez, riscul de diabet de tip 2 s-a redus cu 36% la barbati si 30% la femei.

 

Persoanele scunde si legatura cu diabetul de tip 2

La studiul European privind cancerul si nutritia, realizat in Germania in perioada 1994-1998, s-au inscris 27.548 de participanti. Dintre acestia, 16.644 erau femei cu varste cuprinse intre 35 si 65 de ani, iar 10.904 au fost barbati, cu varste intre 40 si 65 de ani.  Noile cercetari au descoperit ca persoanele mici de statura sunt predispuse  unui risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Alte studii vorbesc despre o legatura dintre persoanele mici de statura si riscul crescut de aparitie a afectiunilor cardiovasculare.

 

Lungimea picioarelor si inaltimea trunchiului

Noul studiu a urmarit insa nu numai sa examineze legatura dintre inaltime si diabetul de tip 2, ci si sa studieze atent cele doua componente ale inaltimii: lungimea picioarelor si inaltimea trunchiului.

Echipa a descoperit, ca la barbati, cu cat picioarele sunt mai lungi exista mai putine sanse de a dezvolta diabet. La femei, s-a descoperit ca atat inaltimea trunchiului cat si lungimea peste medie a picioarelor reduce riscul de  aparitie a diabetului.

 

Grasimea hepatica si complicatiile cardiovasculare

Printre analizele lor, cercetatorii au calculat masura in care grasimea hepatica si alti factori de risc cardiometabolic ar putea explica asocierea dintre inaltime si diabetul de tip 2. a barbati si femei, atat grasimile din sange, cat si hemoglobina glicata au parut sa influenteze legatura dintre inaltimea si diabetul de tip 2.

Oamenii de stiinta conchid: “Studiul nostru sugereaza, ca interventiile timpurii pentru reducerea riscului metabolic aferent inaltimii de-a lungul vietii trebue sa se concentreze asupra factorilor determinati de crestere in perioadele din timpul sarcinii, a copilariei timpurii, a pubertatii si a varstei adulte timpurii”

 

Articol preluat si tradus de pe MedicalNewsToday