Într-un studiu realizat pe șoareci, cercetătorii au demostrat că implantarea unui dispozitiv cu celule secretoare de insulină poate vindeca diabetul.

Odată implantate, celulele secretă insulină ca răspuns la zahărul din sânge, inversând diabetul fără a necesita tratament medicamentos.

“La persoanele cu diabet de tip 1, sistemul imunitar ataca aceste celule secretoare de insulina si le distruge. Pentru a livra aceste celule ca terapie, avem nevoie de dispozitive pentru a găzdui celule care secretă insulină ca răspuns la zahărul din sânge, protejând în același timp aceste celule de răspunsul imun”, spune Jeffrey R. Millman, autorul studiului.

În cercetările anterioare, Prof. Millman, a dezvoltat și perfecționat o metodă de fabricare a celulelor stem pluripotente induse și apoi de creștere a acestor celule stem în celule beta secretoare de insulină. A folosit anterior aceste celule beta pentru a inversa diabetul la șoareci, dar nu era clar cum celulele secretoare de insulină ar putea fi implantate în siguranță persoanelor cu diabet.

Millaman și echipa sa au lucrat pentru a dezvolta biomateriale care pot ajuta la implantarea celulelor beta în siguranță la animale și, în cele din urmă, la persoanele cu diabet de tip 1.

„Dispozitivul este microporos cu deschideri prea mici pentru ca alte celule să se poată strânge, astfel încât celulele secretoare de insulină nu pot fi distruse de celulele imune, care sunt mai mari decât deschiderile”, adaugă Millman.

Cercetătorii au testat mai multe implanturi în ultimii ani. Pentru acest studiu, Prof. Minglin Ma, coautor al studiului, a dezvoltat un dispozitiv de încapsulare a celulelor integrate în nanofibre (NICE). Au umplut implanturile cu celule beta secretoare de insulină fabricate din celule stem și apoi au implantat dispozitivele în abdomenul șoarecilor cu diabet.

„Proprietățile combinate structurale, mecanice și chimice ale dispozitivului pe care l-am dezvoltat au împiedicat alte celule din șoareci să izoleze complet implantul și, în esență, să-l sufoce și să îl facă ineficient. Implanturile au plutit liber în interiorul animalelor și, când le-am îndepărtat, după aproximativ șase luni, celulele secretoare de insulină din interiorul implanturilor funcționau încă”, subliniază Prof. Ma.

Celulele din implanturi au continuat să secrete insulină și să controleze zahărul din sânge la șoareci timp de până la 200 de zile. Celulele au continuat să funcționeze, în ciuda faptului că șoarecii nu au fost tratați cu nimic pentru a suprima activitatea sistemului imunitar.

Millman și Ma sunt reticenți în a prezice cât de mult ar putea trece până când o astfel de strategie ar putea fi utilizată clinic, dar intenționează să continue să lucreze în acest scop.

„Dispozitivul pe care l-am folosit în aceste experimente a protejat celulele implantate de sistemul imunitar al șoarecilor și credem că dispozitive similare ar putea funcționa la fel la persoanele cu diabet insulino-dependent”, încheie autorii studiului.

Studiul a fost publicat revista medicală interdisciplinară Science Translational Medicine.

Material preluat și tradus de pe: https://www.futurity.org/tiny-insulin-implant-diabetes-2577012/