Perioada sărbătorilor este plină de bucurie, dar aduce și provocări semnificative, mai ales pentru cei care trăiesc cu diabet. Gestionarea atentă a alimentației devine esențială, având în vedere tentațiile dulci și deliciile festive din această perioadă. Aflați care sunt câteva strategii potrivite  pentru a vă ajuta să vă mențineți glicemia sub control și să vă bucurați de momentele de sărbătoare într-un mod sănătos și echilibrat alături de cei dragi, din materialul realizat de dr. Sabina Poenar pentru RoDiabet.ro

 1.Planificați cu atenție meniul  

Înainte de sărbători sau orice alt moment festiv, elaborați un plan alimentar echilibrat, luând în considerare conținutul nutritiv și carbohidrații din fiecare aliment. Optați pentru porții mici și respectați cantitate zilnică recomandată de carbohidrați. Este crucial să nu săriți peste mese și să încercați să mențineți o rutină alimentară cât mai normală cu putință.

2. Alegeri alimentare inteligente

Prioritizați alimentele bogate în fibre și evitați produsele procesate și bogate în grăsimi și conservanți. Asigurați-vă că farfuria dvs. este diversificată cu legume precum salată, dovlecei, brocoli, conopidă, roșii, castraveți etc.. Mâncați încet pentru a savura fiecare gust și a evita supraalimentarea. După fiecare masă, depozitați alimentele în afara câmpului vizual pentru a rezista tentațiilor. 

3.Monitorizați consumul de alcool 

Limitați consumul de alcool și consumați-l în timpul meselor pentru a încetini absorbția. Alternanța între băuturi alcoolice și răcoritoare fără zahăr sau apă este esențială. Asigurați-vă că vă mențineți hidratați prin consumul de apă, având grijă să beți cel puțin 3 pahare la fiecare pahar de alcool pentru a preveni deshidratarea. 

 4. Alegerea desertului

Împărțiți deserturile cu alți membri ai familiei pentru a reduce aportul de calorii și zahăr. Experimentați rețete noi,  sănătoase, folosind îndulcitori naturali. Este posibil să vă bucurați de deliciile festive, respectând totodată dimensiunile corecte ale porțiilor. 

 5. Importanța mișcării fizice

Faceți activitate fizică dupa mese pentru a controla nivelul de zahăr din sânge și a compensa consumul crescut de calorii. O plimbare scurtă după masă reprezintă o alegere excelentă. Încurajați întreaga familie să se implice în activități fizice pentru a compensa mesele festive, bogate în calorii. Reduceți timpul petrecut în fața ecranelor pentru a evita consumul necontrolat de gustări.  

 6. Comunicare deschisă

Comunicați deschis cu cei din jur despre nevoile dvs. dietetice și starea dvs. de sănătate. Oamenii din jur vor fi mai înțelegători și vă pot ajuta să mențineți obiceiurile sănătoase sau îi puteți ajuta dvs. pe ei să își formeze obiceiuri sănătoase. 

În concluzie, sărbătorile pot fi savurate în siguranță și cu bucurie de către persoanele cu diabet, cu o planificare atentă, alegeri alimentare inteligente și menținerea unui echilibru adecvat între activitatea fizică și alimentație. Transformați această perioadă într-un moment plin de sănătate și bucurie alături de cei dragi! 

 

Text realizat de dr. Sabina Poenar, medic rezident diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Județean de Urgență Brașov, certificată internațional SCOPE în managementul obezității, pentru platforma RODIABET. Mai multe materiale interesante despre diabet puteți găsi pe conturile sociale ale Dr. Sabina Poenar: linkedin.com/in/sabina-poenar-60a56b186 și https://www.instagram.com/sabina_poenar/.