Prevenirea leziunilor oculare cauzate de diabet implică menținerea zahărului din sânge, a tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol în limitele țintă. Exercițiile regulate și examenele oftalmologice anuale sunt, de asemenea, importante.

Diabetul poate dăuna ochilor în timp și poate provoca mai multe afecțiuni care pot duce la pierderea vederii sau orbire. Cu toate acestea, gestionarea diabetului poate ajuta la prevenirea dezvoltării sau progresiei acestor afecțiuni.

 

Gestionarea zahărului din sânge

Persoanele cu glicemie crescută au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni oculare diabetice. Cu timpul, glicemia crescută poate:

  • dăuna vaselor de sânge din ochi
  • afecta forma lentilei ochiului, o structură transparentă care își schimbă forma pentru a permite ochiului să se concentreze asupra obiectelor aflate la distanțe diferite
  • face vederea încețoșată

Institutul Național de Sănătate (NIH) oferă următoarele recomandări pentru a ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge în intervalul țintă:

  1. Analize de sânge în mod regulat: un test A1C indică nivelul mediu de zahăr din sânge al unei persoane în ultimele 3 luni. Obiectivul A1C pentru multe persoane cu diabet zaharat este sub 7%. De asemenea, cel mai bine este ca oamenii să-și verifice zilnic nivelul zahărului din sânge și să țină o evidență.
  2. Renunțarea la fumat, dacă este cazul: deoarece fumatul îngustează vasele de sânge, renunțarea la fumat este deosebit de benefică. Acest lucru reduce, de asemenea, alți factori de risc pentru diabet, inclusiv hipertensiunea arterială și colesterolul.
  3. Administrarea medicamentelor prescrise: chiar și atunci când oamenii se simt bine, ar trebui să continue să ia medicamente prescrise pentru diabet și orice alte afecțiuni, cu excepția cazului în care un medic recomandă altfel.

 

Gestionarea tensiunii arteriale și a colesterolului

Gestionarea tensiunii arteriale și a colesterolului promovează gestionarea zahărului din sânge, ceea ce ajută la prevenirea leziunilor oculare diabetice. Obiectivul tensiunii arteriale pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat este de 140/90. În timp, glicemia crescută poate dăuna vaselor de sânge și poate duce la hipertensiune arterială, care este o creștere a forței sângelui care trece prin artere.

În plus, nivelurile ridicate de lipoproteine ​​cu densitate joasă – sau colesterolul „rău” – pot duce la acumularea plăcii în pereții deteriorați ai arterelor. Un medic poate prescrie medicamente pentru a menține tensiunea arterială și colesterolul aproape de nivelurile țintă.

Mâncarea sănătoasă este esențială pentru gestionarea diabetului și reducerea riscului de complicații, inclusiv leziuni oculare.

Un plan de masă pentru diabet poate include următoarele:

  • fructe si legume
  • cereale integrale
  • fasole
  • peşte
  • carne slabă, cum ar fi puiul sau curcanul fără piele
  • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi

Oamenii ar trebui să aleagă alimente care sunt mai reduse în zahăr, grăsimi saturate și trans, calorii, sare. De asemenea este de preferat consumul de apă și nu băuturi îndulcite cu zahăr.

Este la fel de important să faci o activitate fizică regulată, cel puțin 30 de minute de exerciții fizice în majoritatea zilelor săptămânii.

În timp ce o dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate ajută la gestionarea zahărului din sânge în mod direct, ele promovează, de asemenea, gestionarea greutății, care ajută indirect la controlul zahărului din sânge. Aceste două practici de stil de viață pot promova atingerea și menținerea unei greutăți moderate

 

Simptome și tratament

Anumite simptome indică leziuni oculare care necesită asistență medicală promptă. Dacă o persoană are oricare dintre următoarele simptome, ar trebui să facă o programare la medic cât mai curând posibil:

  • o schimbare bruscă a clarității vederii
  • ceață roșie sau pete în câmpul vizual
  • mici linii negre sau pete în câmpul vizual, care nu dispar
  • necesită mai mult timp pentru a se adapta la întuneric decât de obicei.

De obicei, cu cât un medic descoperă și tratează mai devreme afecțiunea oculară a unei persoane, cu atât rezultatul este mai bun.

Afecțiunile oculare sunt frecvente la pcienții cu diabet. Unele dintre acestea, cum ar fi retinopatia diabetică, nu provoacă simptome în stadiile incipiente.

Retinopatia diabetică afectează vasele de sânge din retină, țesutul din spatele ochiului. Pe măsură ce afecțiunea progresează, poate provoca pierderea vederii și orbirea.

Acesta este motivul pentru care experții recomandă să faceți un examen oftalmologic. care implică dilatarea pupilei, cel puțin o dată pe an. Un examen oftalmologic cu dilatare folosește picături pentru a lărgi pupilele, permițând medicului să vadă interiorul ochiului.

Odată ce o persoană primește un diagnostic, poate începe tratamentul, care poate fi foarte eficient și poate ajuta la prevenirea pierderii vederii.

 

 

Sursa: Medicalnewstoday.com