Compania Beta Bionics a primit aprobarea FDA pentru iLet Bionic Pancreas, un sistem automat de administrare a insulinei care elimină necesitatea numărării glucidelor.

Acesta este primul sistem automat de administrare a insulinei care are nevoie de doar două informații – greutatea corporală a utilizatorului și estimarea unei mese ca mărime medie, mai mică decât dimensiunea medie sau mai mare decât dimensiunea medie – pentru a doza insulina în mod corespunzător.

Pancreasul iLet Bionic este un sistem automat de administrare a insulinei (AID) care constă dintr-o pompă de insulină cu tuburi, un monitor continuu de glucoză (CGM) Dexcom G6 și un smartphone sau cititor conectat. Spre deosebire de alte sisteme AID, iLet necesită o intrare foarte limitată din partea utilizatorului.

La configurarea dispozitivului, singurele informații pe care utilizatorii trebuie să le introducă este greutatea lor. Pentru ajustări ale dozei de insulină, utilizatorii introduc ținta de glucoză dorită, tipul de masă (mic dejun, prânz, cină) și dimensiunea mesei (obișnuită, mai puțin sau mai mult) – fără carbohidrați este necesară numărarea. După introducerea țintelor de glucoză și a detaliilor despre masă, algoritmul pompei poate face automat ajustări ale dozării insulinei.

În cadrul studiului, aproximativ o treime dintre participanți au folosit un sistem AID, o altă treime a folosit o pompă de insulină fără AID, iar participanții rămași au primit mai multe injecții zilnice. Toți participanții au folosit un CGM pe tot parcursul procesului. La sfârșitul studiului de 13 săptămâni, participanții care au folosit sistemul iLet au petrecut, în medie, cu 2,6 ore mai mult pe zi în intervalul țintă al glicemieo decât cei care au continuat să folosească metoda clasică de administrare a insulinei.

Deoarece utilizatorii iLet trebuie să introducă doar tipul de masă (mic dejun, prânz sau cină) și dimensiunea mesei (obișnuit, mai puțin sau mai mult decât de obicei), bolusul poate fi admnistrat printr-o nouă metoda, numită “anunț de masă”.

FDA a anunțat că iLet Bionic Pancreas de la Beta Bionics a primit autorizația pe 19 mai, poate să fie prescris persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 cu vârsta de 6 ani și peste.

Rezultatele studiilor clinice și declarațiile participanților la studiu au fost impresionante, s-a dovedit îmbunătățirea Time in Range, a hemoglobinei A1C și, pentru majoriatatea utilizatorii, s-a redus stresul legat de diabet

Compania Beta Bionics nu a publicat încă informații despre momentul lansării sistemului iLet Bionic Pancreas.

Sursa materialui: https://diatribe.org/.