Ulcerele piciorului diabetic sunt principala cauză a amputațiilor. Riscul de deces la cinci ani post amputație pentru un pacient cu ulcerații ale piciorului este de 2,5 ori mai mare decât riscul pentru un pacient cu diabet care nu are ulcer de picior. În afară de povara socială, există și un cost economic asociat bolii. În SUA, aproximativ 176 miliarde de dolari sunt cheltuiți anual pentru costurile directe ale îngrijirii diabetului și o treime din această cheltuială este pentru piciorul diabetic.

Interviu cu Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui, Universitatea din Michigan, SUA

Doamna Profesor, datele sunt destul de îngrijorătoare în ceea ce privește complicațiile diabetului zaharat. Care sunt ultimele noutăți despre neuropatia diabetică?

În domeniul neuropatiei diabetice sunt câteva noutăți, destul de interesante. De curând, FDA a aprobat o nouă terapie pentru tratamentul durerii neuropate. Aceasta presupune un dispozitiv care generează o stimulare a măduvei spinării, cu o frecvență de 10 kHz. În urmă cu 2-3 luni s-au publicat și rezultatele studiului care a demonstrat că această tehnologie a redus durerea asociată neuropatiei diabetice în peste 80% din cazuri. De asemenea, în SUA s-a mai aprobat încă o terapie pentru neuropatia diabetică dureroasă. Această nouă terapie presupune un plasture cu capsaicină 8%, care se aplică în zona picioarelor dureroase. În cazul acesteia s-au realizat două mari studii, care au demonstrat o eficiență foarte bună și datorită faptului că acest dispozitiv este cu electrostimulare și nu există un risc de interacțiune medicamentoasă și de efecte secundare. Acestea sunt două aspecte noi în Statele Unite vizavi de aprobările FDA.

 

Interviul integral pe Podiatrie.ro