Dacă aveți simptome sau anumite semne care indică spre diabet, trebuie să vă prezentați la medic pentru o evaluare generală, mai ales dacă prezentați și factori de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni. Depistarea precoce a diabetului și tratarea acestuia pot îmbunătăți calitatea vieții și pot reduce riscul de a dezvolta, în continuare, complicații grave.

Au fost identificați mai mulți potențiali factori de risc în diabetul zaharat, precum și declanșatori ai acestei boli.

Nu se știe încă cu exactitate ce provoacă diabetul de tip 1. Dar se consideră că riscul este ușor crescut în cazul persoanelor care au rude afectate de această boală. Factorii de mediu și expunerea la anumite infecții virale au putut fi asociate cu riscul de diabet de tip 1.

Diabetul de tip 2 include mai mulți factori de risc, printre care:

Factorul ereditar: Istoric de diabet în familie. Persoanele care au membri ai familiei cu diabet de tip 2 presintă un risc crescut să dezvolte aceeași boală. 

Dieta nesănătoasă: Atunci când mâncăm prea mulți carbohidrați rafinați și grăsimi saturate, dar prea puține fructe și vegetale, luăm în greutate și astfel creștem riscul de diabet.

Sedentarismul și greutatea: Studiile au arătat că sunt suficiente 30 de minute de mișcare moderată într-o zi, timp de 5 zile pe săptămână, pentru a rămâne sănătoși și pentru a reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. 

Între 65 și 80% dintre cazurile noi de diabet de tip 2 sunt asociate cu persoanele cu greutate prea mare sau obeze. Riscul este legat de vârsta la care a început acumularea surplusului de greutate și durata obezității, precum și acumularea greutății în timpul vieții adulte.

Și greutatea redusă la naștere este un posibil indicator de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Vârsta: Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai ridicat riscul de diabet. Totuși, diabetul de tip 2 este în creștere la toate grupele de vârstă și se întâlnește adesea chiar la copii și adolescenți.

Toleranța alterată la glucoză (prediabet): organismul nu răspunde corespunzător la secreția de insulină, iar nivelul glucozei în sânge nu poate fi menținut în limite normale. 

Diabet gestațional: Femeile care au avut diabet indus de sarcină au un risc crescut de a ajunge la tipul 2 mai târziu în viață. Diabetul gestațional este asociat și cu riscul crescut de obezitate și metabolism anormal al glucozei la copiii rezultați din acele sarcini. 

Și diferențele socio-economice contribuie la dezvoltarea diabetului și la apariția complicațiilor sale din cauza accesului inechitabil la tratament  de calitate și la condițiile de trai care încurajează alegerile nesănătoase. Aproape 80% din cazurile de diabet apar în țările cu venituri mici și mijlocii. Totuși, numeroase cazuri de diabet apar și în țările dezvoltate, mai ales la persoanele cu venituri mici. 

Pentru toți cei interesați, specialiștii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou din Suceava, alături de FADR organizeaza luni, 12 noiembrie 2018, în holul spitalului o campanie de testare gratuită a glicemiei, alături de evaluarea riscurilor și sfaturi specializate privind nutriția sănătoasă sau gestionarea corectă a diabetului.