Măsurile de prevenție și educația nutrițională sunt binevenite, mai ales că, la nivel global, ne aflăm în plină epidemie de obezitate și diabet zaharat, a declarat dr. Raluca Radu, în cadrul interviului realizat cu ocazia Congresului Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în 4-7 septembrie 2022.

“Dată fiind incidența crescută a diabetului zaharat și a tulburărilor de glicoreglare asociate excesului ponderal, inclusiv la copii, susțin direcția unei perspective de implementare a programelor de educație nutrițională începând cu învățământul preșcolar, continuând până la învățământul liceal (de ce nu), sub formă de de programe sau materii opționale. Concret, copiii ar trebui să învețe să mănânce sănătos, iar părinții lor, adulții să reînvețe să acorde atenție activității fizice și alimentației sănătoase”, spune Dr. Raluca Radu.

Aceasta recunoaște, în calitate de părinte și de diabetolog, că există multe greșeli care ar putea fi evitate printr-o simplă discuție. “Noile generații sunt tot mai aplecate către componenta acesta de fast food și alimentație procesată, extrem de accesibilă și devine evident că, pe viitor, va crește incidența tuturor afecțiunilor metabolice. Din această cauză, programele de educație nutrițională sunt  deosebit de importante”, a concluzionat Dr. Raluca Radu.

Cea de-a 48-a ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a avut loc în perioada 4-7 septembrie 2022, în format fizic, la Poiana Brasov.

Diabetologi din întreaga țară, alături de specialiști din zone conexe, precum cardiologie, nefrologie, endocrinologie sau medicină de familie, au fost prezenți la manifestarea științifică organizată sub tematica: ”Make science together for PRESENT and FUTURE!”. Congresul a inclus sesiuni științifice, evenimente în premieră, sesiuni ale medicilor rezidenţi și postere, sesiuni comune cu specialități conexe și simpozioane satelit.

Echipa RoDiabet a fost prezentă la acest eveniment cu propria echipă editorială și a realizat o serie de interviuri cu speakerii Congresului SRDNBM.