Un centru de bariatrie trebuie să fie extrem de bine pus la punct ca circuite și fluxuri pentru posibile complicații, pentru că, în general, operația de bariatrie este văzută de foarte mulți pacienți ca operație de frumusețe, ceea ce nu este cazul. Este o chirurgie care salvează vieți pe termen lung, dă o speranță de viață prelungită, dar totul este o provocare, pentru că sunt pacienți complecși și nu întotdeauna este vorba de pacienții de 25-30 de ani care ți se pare că s-au îngrășat și că trebuie să facă ceva estetic, pentru că nu asta este chirurgia bariatrică. Sunt explicațiile oferite de Dr. Ovidiu PALEA, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, MD, FIPP® (Fellow of International Pain Practice) certificat de World Institute of Pain® (WIP) și fondatorul Nord-Grupul Medical Provita, în cadrul webinarului intitulat ” ̆ – ̦, ̦, ̦ ̆ ̂ ̦̆”, desfășurat joi, 15 iunie, ora 15.00, pe ZOOM.

Act medical integrat

Despre centrul pe care l-a fondat, dedicat bariatriei, Dr. Palea a spus că acesta este realizarea unui efort de echipă și însumează, în prezent, o întreagă echipă de medici, care fac un act medical integrat.

”În ultimul timp, cu toate bolile vestului, și într-adevăr, incidența este foarte mare, sunt foarte mulți pacienți. Ai nevoie de un centru care poate să facă față și unui flux normal de pacienți, dar și posibilelor complicații care sunt foarte rare, cu echipe bine pregătite. Sunt pacienți care au de multe ori vârste avansate, au boli asociate foarte severe, diabet, insuficiențe cardiace, infarct în antecedente. Cred că această operație chiar schimbă speranța de viață a pacientului în bine, dar mulți o fac pentru că își dau seama foarte târziu că, dacă nu fac această operație, nu pot să slăbească natural. Din păcate, cu vârsta, devenim mai sedentari, acumulăm greutate. Atunci își dau seama foarte repede că inima, ficatul, toate organele sunt afectate, articulațiile, iar singura șansă să slăbească este operația”, a arătat Dr. Palea.

Mâncarea este o pasiune

”Nimeni nu vrea să fie gras, mâncarea este o pasiune, de asta avem mii de concursuri de Master Chef la fiecare televiziune și toți gătim cât mai complex, dar, de fapt, luăm în greutate, mâncăm peste necesarul caloric și, când mâncăm puțin, cum zic pacienții, de fapt, mănâncă mult față de ceea ce ard, pentru că niciun pacient bariatric nu mănâncă neapărat mult, dar, nemișcându-se, excesul se tot acumulează, iar stomacul este o pungă care trebuie umplută, până la urmă”, a mai explicat medicul.

După operație, greul de-abia începe

Operația este o provocare, dar este doar începutul: ”Provocarea mare a fost într-adevăr și de partea anesteziei, pentru că sunt pacienți dificili sub anestezie, adică la un pacient de 200-220 kg, nu este o anestezie banală, nu este un postoperator banal. Este o treabă în care ai nevoie de echipe dedicate și care au o rutină și de-asta miile de operații făcute în trecut îți dau experiență și știi cu cine pleci la drum, pentru că, într-adevăr, în cazul de față, în chirurgia bariatrică, echipa este esențială și ține de tot personalul din spate, și de pneumolog, de cardiolog, de anestezie, de recuperator și de kinetoterapeut. Psihologul, nu mai vorbesc, nutriționistul pe termen lung, adică ai o primă provocare care înseamnă operația și cele 3-4 zile după operație, dar, de fapt, greul de abia începe.”

Capcanele turismului medical

 Totul pleacă, totuși, de la pacienți, în opinia Dr. Palea, deoarece chirurgia bariatrică este mare, complexă, iar pacienții de multe ori o percep ca pe o chirurgie mică – mă duc 3 zile și, după, îmi văd de viață, iar turismul medical este o mare capcană, pentru că este foarte ușor să faci turism medical, când mergi să faci estetică sau lucrări dentare, spre exemplu, dar acești pacienți au nevoie de urmărire: ”Degeaba te duci în orice țară și îți faci o operație care merge bine 3 zile, dar problemele apar la o săptămână, două-trei, o lună după. Când începe să-ți fie rău ce faci? Te urci în avion, că de-abia respiri și ești deshidratat și uscat ca o prună. De multe ori, trebuie numai hidratat, că nu a băut lichide 2 săptămâni, pentru că nu ai urmărit ce a spus medicul. Și atunci pacienții, de multe ori, sunt vânători de promoții și de prețuri mici și nu vor costuri suplimentare că îi costă bani, dar nu înțeleg, de fapt, că e siguranța lor la mijloc, iar ei nu înțeleg că sunt pacienți bolnavi, adică nu este o operație de implant dentar sau de facelift.”

Siguranța unei intervenții în țară

Unitatea medicală și faptul că poți să bați la ușă la orice oră, luni de zile după, este foarte importantă:

”O complicație în afara țării costă infernal de mult, adică nu e nimic mai ieftin când e vorba de complicații, o echipă locală își asumă și te susține până la capăt, pentru că e diferență între posibil și probabil. E puțin probabil să ai probleme, e posibil să ai complicații. Dar dacă o să ai, trebuie să ai pe cineva acolo. Echipa asta care te păzește luni de zile după operații este critică pentru că pot apărea probleme la 6 luni la 8 luni după.”

Pacienții efectiv întineresc, iar vârsta nu este o contraindicație niciodată

Urmările operației: ”Aș putea chiar să spun că pacienții efectiv întineresc. Adică să slăbești 30 de kg și să fii mai ușor în tot ceea ce faci, efectiv, pacienții își recapătă viața, adică dai timpul înapoi, pentru că ei au 80 de ani, dar biologic probabil au 95 de ani. Și atunci, în clipa în care ai luat decizia, îți asumi o asemenea intervenție. Nu te mai doare spatele, nu te mai dor genunchii, te miști altfel, te scoli dimineața cu alt tonus și atunci foarte mulți se simt foarte bine și diferența la 3-4 luni, este uriașă pentru că te simți mai ușor și totul merge mai bine. Evident că ideal ar fi fost să fi făcut operația în urmă cu 10-15 ani, dar vârsta nu este o contraindicație niciodată. Niciodată nu spui unui pacient, ești prea bătrân pentru… Vârsta nu este o contraindicație niciodată.”

Diabeticii, victime sigure în timp

Un caz aparte îl constituie pacienții cu diabet. ”Ca anestezist, la pacienții cu diabet, pentru că diabetul e o boală foarte parșivă, nu doare, iar când doare, e târziu, avem o problemă, să zic, culturală, pe care o regăsesc des cu pacienții care spun că ei așa trăiesc, cu glicemii mari. Acești pacienți sunt niște victime sigure în timp și, dacă nu sunt tratați corect, n-or să apuce bătrânețea. Noi trebuie să schimbăm puțin mentalitatea și la nivel de comunitate medicală, pentru că sunt destul de lenți și vin cu glicate de 10 -11 și ei încearcă să țină regim sau să ia pastile. Diabetul este o problemă serioasă pe care, din păcate, și noi o tratăm puțin prea conservator de multe ori și alimentăm oarecum mentalitatea pacientului, ceea ce este absolut fatal pe termen lung”, a mai atras atenția Dr. Palea.

Webinarul Chirurgia bariatrică – un arsenal imbatabil și, potențial, o soluție definitivă împotriva obezității a fost organizat în cadrul platformei EventsOnline.ro, cu suportul Nord-Grupul Medical Provita.

EventsOnline.ro este un produs Oameni și Companii.