“În ziua de astăzi putem trata obezitatea atât prin alimentație, cât și împreună cu tratament. Cel mai dificil de tratat este atunci când pacientul ajunge sa se confrunte cu depresie. În general aici trebuie să existe o legătura strânsă pacient – medic psihiatru și medic nutriționist- diabetolog. Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai dificilă complicație a obezității, cea de natură psihică”, a declarat Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, ca o concluzie a participării sale recente la cea de-a șasea ediție a conferinței „Dialogurile Obezității”.
Potrivit acesteia, tema generală dezbătută în cadrul acestui eveniment a fost centrată în jurul obezității și a complicațiilor care survin atunci când obezitatea nu este percepută ca o boală cronică și nu este tratată.
Am întrebat-o pe Dr. Oana Pop care sunt coordonatele pe care trebuie să funcționeze cooperarea multidisciplinară în tratamentul persoanelor cu obezitate.
“Obezitatea este o boală cronică care duce la afectarea întregului organism. În cazul în care nu este tratată și mai ales nu există o colaborare multidisciplinară va exista un eșec în tratarea persoanei care suferă de obezitate. Echipa care va trata persoana care suferă de obezitate trebuie să fie alcătuită din medic nutriționist – diabetolog, cardiolog, pneumolog , psiholog și psihiatru”.
Evident, arată specialistul Hyperclinii Medlife Oradea, echipa poate cuprinde și mai mulți medici de diverse specializări în funcție de afecțiunile asociate pe care le dezvoltă persoana cu obezitate.
“Să nu uităm că obezitatea afectează viața unei persoane începând cu probleme organice și ajungând până la afectare de natură psihică, deoarece această persoană este de cele mai multe ori marginalizată în societate cu repercursiuni asupra calității vieții sale”, concluzionează Dr. Oana Pop.