Se pare că noul coronavirus, care s-a răspândit rapid în întreaga lume, este capabil să supraviețuiască pe suprafețe, departe de celulele vii de care are nevoie pentru a se reproduce, până la 72 de ore. Rezistența acestuia depinde de tipul de suprafață.

Conform unui studiu, coronavirusul rezistă pe suprafețele de plastic până la 3 zile, iar pe cele metalice pentru o perioadă mai scurtă.

Rinovirusurile, care provoacă răceli comune, pot supraviețui pe pielea umană ore întregi, motiv pentru care strângerea mâinilor cu cineva afectat de o răceală este o modalitate de a contacta virusul.

Virusurile gripei rămân infecțioase până la 48 de ore de la aterizarea lor pe suprafețe neporoase, cum ar fi oțelul inoxidabil sau plastic, de exemplul plasticul de la tastaturile computerului.

Un studiu din 2011 a descoperit că virusul gripal H1N1, care a cauzat pandemia din 2009, poate rezista pe sticlă, oțel inoxidabil, plastic și aluminiu până la 48 de ore, dar în majoritatea cazurilor a dispărut după 9 ore.

Atât virușii reci, cât și gripa, supraviețuiesc pentru perioade mult mai scurte pe suprafețe poroase, cum ar fi pânză, hârtie sau țesut, până la 4 ore.

Virusurile acoperite de înveliș exterior de natură proteică numit pericapsidă sau anvelopă virală, nu supraviețuisc prea mult în afara unei celule vii. Pe suprafețe, lumina, căldura și uscăciunea din jur descompun acest înveliș, ucigând virusul.

Suprafețele poroase îndepărtează umezeala de virușii care aterizează pe ele, accelerând distrugerea învelișului. Majoritatea rinovirusurilor au astfel de anvelope virale, la fel și unele virusuri gripale. Norovirusul nu, ceea ce îi permite să reziste mai mult în mediu.

Potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, pe material plastic, după la 8 ore, doar 10% din particulele virusului s-au găsit pe această suprafață, dar virusul a devenit nedetectabil după 72 de ore. Pe oțel inoxidabil, procentajele au început să se estompeze după doar 4 ore, devenind nedetectabil după aproximativ 48 de ore. Pe cupru și carton, virusul a fost nedetectabil după 8 ore, respectiv 48 de ore.

Cu cât sunt mai puține particule de virus pe o suprafață, cu atât sunt mai mici șansele ca cineva care atinge acea suprafață să se infecteze.

“Pentru a se infecta, oamenii trebuie sa contacteze virusul imediat ce acesta ajunge pe anumite suprafețe. Infectare nu se întâmplă prin piele, ci prin atingerea mainilor infectate duse nas, ochi și gură, unde intră în corp prin membranele mucusului”, a spus Ross McKinney, director științific al Asociației Americane a Colegiilor Medicale.

Deoarece virusul care provoacă boala Covid-19, la fel ca și alți microbi, este atât de rezistent, spălatul pe mâini, imediat după atingerea suprafețelor pe care cineva infectat ar fi putut să le atingă, este prima linie de apărare împotriva acestui nou și foarte periculos virus.

 

Articol tradus și preluat de pe StatNews.com