În sfârșit, obezitatea este recunoscută ca boală cronică și este abordată ca atare, existând și terapiile care să ajute pacienții care suferă de această afecțiune cronică”. Este concluzia formulată de Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, după participarea la Congresul European de Obezitate ce a avut loc la Dublin, Irlanda, în perioada 17-20 mai.

„Fiind totul centrat pe obezitate, s-a abordat și tema terapiei în obezitate, rolul mediului asupra obezității și teme precum reducerea impactului alimentelor procesate asupra copiilor și adolescenților. Mesajul de luat de acasă de la acest congres, după cum a spus și Prof. Carel le Roux, este că obezitatea trebuie privită ca o boală cronică, trebuie tratată cu medicație și nu prin înfometarea pacientului, ci prin îndrumarea acestuia să urmeze un stil de viața sănătos, să consume legume și fructe și să nu fie sedentar, detaliază medicul orădean.

Potrivit acesteia, în cadrul Congresului s-a discutat și despre integrarea pacientului cu obezitate în programul de terapie conforme cu practica medicală, cercetarea și evidențele deja existente. Se discută și se încearcă introducerea obezității în programe de sănătate astfel încât ca pe viitor aceasta boală cronică să fie ușor tratabilă si de ce nu să nu mai întâlnim obezitatea morbidă.

Terapia menționată a fost evident cea deja cunoscută precum Liraglutida 3 mg și beneficiile sale în terapia obezității dar și terapii care urmează să între precum Semaglutida 2.4 mg și Tirzepatida 5/10/15 mg din studiul SURMOUNT -1, care are efecte benefice atât în controlul diabetului cât și obezității. S-a subliniat că deja există în studii noi molecule precum Orforglipron -GLP 1 -, și Retatrutide – GIP/GLP-1/Glucagon – trecute deja de fazele 1 și 2 de studii pentru tratarea obezității”, declară Dr. Oana Pop.

Aceasta susține că tendințele viitoare sunt benefice pentru persoana care suferă de obezitate, dar și pentru medicii care tratează această afecțiune. Esențial este că nu se mai pune accentul pe reducerea calorică a alimentației, ci se pune accentul pe combinații corecte, alimente colorate, hidratare, la care se asociază evitarea sedentarismului și igiena somnului. Recomandarea generală este de a începe tratarea obezității în primul rând prin medicație, pentru a nu frustra pacientul și pentru a-l ajuta cât mai mult astfel încât să îl stimulăm în dorința schimbării stilului sau de viață”, concluzionează Dr. Oana Pop.