Colesterolul crescut nu doare. Dar afectează, în timp, vasele de sânge și crește riscul de infarct sau accident vascular. Modificările alimentare pot reduce semnificativ valorile colesterolului total și ale LDL („colesterolul rău”), fără să-ți pierzi plăcerea de a mânca.

Alimente care scad colesterolul:

• Ovăz, semințe de in, psyllium – bogate în fibre solubile
• Ulei de măsline extravirgin, avocado, pește gras – grăsimi cardioprotectoare
• Leguminoase (linte, năut, fasole) – sursă de proteine fără grăsimi saturate• Fructe și legume crude – pline de antioxidanți

Ce să eviți sau reduci:

• Mezeluri, untură, produse prăjite în uleiuri ieftine
• Produse de patiserie industriale (conțin grăsimi trans)

• Excesul de brânzeturi grase și carne roșie

‼️Atenție și la zahăr! Un consum ridicat duce indirect la creșterea colesterolului prin stimularea sintezei hepatice de grăsimi. Mănâncă pentru inima ta. Fiecare masă este o ocazie de a-ți prelungi viața și calitatea ei.

Material realizat de Dr. Oana Popmedic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Hyperclinica Medlife Oradea, pentru platforma RODIABETMai multe materiale interesante despre diabet puteți găsi pe conturile sociale ale Dr. Oana Pop: https://www.facebook.com/dr.oanapop și https://www.instagram.com/dr.oana_pop