„Angio CT este o tehnică imagistică noninvazivă, utilă în vizualizarea structurilor vasculare opacifiate prin substanță de contrast administrată intravenos. Această metodă accesibilă și reproductibilă, oferă informații utile și deosebit de importante, în primul rând medicului intervenționist, dar și chirurgului”, a declarat Dr. Maria Alexandrescu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, în cadrul webinarului Ora specialistului cu tema Boala arterială periferică, desfășurat joi, 4 aprilie, ora 15:00.

Dr. Maria Alexandrescu a susținut în cadrul webinarului o prezentare despre Rolul examinării Angio CT în managementul terapeutic și evaluarea postintervențională în arteriopatia periferică.

„Este o modalitate care, în ultima perioadă, a prins un rol tot mai important în diagnosticul acestor afecțiuni, pentru că implică un timp scurt de achiziție și o rezoluție spațială crescută. Practic, prin examinările Angio CT, noi putem să evaluăm absolut toate tipurile de structuri vasculare, de la poligonul Willis, carotide, artere subclavii, până la aortă, vase abdominale sau vasele membrelor inferioare”, a explicat medicul specialist în Radiologie și Imagistică Medicală.

Contraindicații (contraindicații absolute) ale metodei imagistice:

  • sarcină;
  • alergiile majore cu șoc anafilactic la substanța de contrast iodată;
  • insuficiență renală sau diabet zaharat.

Potrivit Dr. Maria Alexandrescu pacienții instabili, necooperanți, reprezintă principalele contraindicații.

Care sunt indicațiile examenului Angio CT de membre inferioare? 

  • Bolile stenozante sau obstructive;
  • Anevrisme;
  • Leziuni post-traumatice;
  • Injurii iatrogene;
  • Afecțiuni inflamatorii;
  • Emboli;
  • Follow-up după revascularizarea precutanată;
  • Anomalii congenitale (mai rar).

 

Ateroscleroza reprezintă una și cea mai importantă indicație a examinărilor Angio CT multislice.

„Practic, noi trebuie să evaluăm prezența, localizarea și extinderea sau gradul stenozelor urmată de caracterizarea plăcii ca la orice examen de tip Angio, trebuie să precizăm lungimea plăcii, compoziția și morfologia acesteia, evaluarea calibrului vasului pre și post stenotic și prezența colateralelor”, menționează medicul specialist.

Referitor la alte indicații ale examinărilor Angio CT multislice, Dr. Alexandrescu a completat: „O altă indicație a acestei examinări o reprezintă anevrismele, prin definiție anevrismele periferice reprezintă o dilatație a lumenului mai mare de 1,5 cm pentru artere iliace si femurale și de 0,7cm pentru arterele poplitee.”

„De obicei, arterele periferice se asociază cu anevrisme la nivelul aortei abdominale, iar cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de arteroscleroză, traumatisme, infecții sau unele sindroame precum sindromul Marfan.”

Ce informații trebuie să oferim chirurgului sau medicului intervenționist? 

  • Localizarea;
  • Extinderea anevrismului;
  • Dimensiunea;
  • Morfologia;
  • Prezența trombilor și colateralelor;
  • Dimensiunea vasului pre și postanevrismal;
  • Prezența unor semne de ruptură sau infecție sau eventuale efecte compresive asupra structurilor adiacente (atunci când este cazul).

Medicul a mai precizat că, în timpul examenelor Angio CT de membre inferioare, câteodată, pot fi întâlnite și disecții: „În general, disecția se asociază cu disecție de aortă și apare uneori după proceduri intervenționale. Este foarte important, în aceste cazuri, ca întotdeauna examinarea să înceapă cu o examinare nativă pentru a pune în evidență prezența calcificărilor intimale utile în diagnosticul diferențial, între lumenul adevărat și lumenul fals și trebuie menționat faptul că în cazul disecțiilor asimptomatice, uneori chiar nu este nevoie de tratament.”

 

Examinarea Angio CT multislice – o modalitate de primă intenție în evaluarea anomaliilor vasculare

„Timpul scurt de scanare, rezoluția spațială ridicată, cerințe de bază într-un studiu vascular, au făcut ca această metodă să fie tot mai des utilizată. Este o metodă ieftină, rapidă, noninvazivă, care permite vizualizarea atât a lumenului vascular, cât și a pereților arteriali. Practic, examinarea Angio CT oferă informații utile, importante, medicului intervenționist și chirurgului, ghidând modalitatea de tratament”.

Angiografia CT este o metodă utilă, rapidă, care poate să pună un diagnostic rapid, dar niciodată nu poate să înlocuiască angiografia clasică. De cele mai multe ori, pacientul plecă de la noi către laboratorul de angiografie intervențională unde, de altfel, se și intervine, adică tratează pacientul”, a completat medicul specialist.

Concluzia Dr. Maria Alexandrescu a subliniat importanța colaborării între medicii specialiști, menționând: „Colaborarea între specialiști este esențială, imagistic se stabilește prezența, localizarea, caracterizarea stenozei. Decizia și planul de tratament se face pe baza investigației imagistice de către medicul intervenționist.”

***

Webinarul Boala arterială periferică a fost organizat în cadrul platformei EventsMax.ro, cu suportul NORD – Grupul Medical Provita.

EventsMax.ro este un produs Oameni și Companii.