Pe 28 mai, în cadrul unui webinar organizat cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge, dr. Diana Ursescu, medic hematolog la NORD Muntenia Hospital a oferit o perspectivă detaliată asupra provocărilor și progreselor în tratamentul hemopatiilor maligne cronice și acute. Ea a subliniat importanța diagnosticării precoce, a unei colaborări eficiente între medicii de familie și specialiști, dar și rolul esențial al sprijinului familial și dorinței pacienților de a lupta.

Dr. Diana Ursescu, medic hematolog în cadrul NORD Muntenia Hospital a împărtășit, în cadrul dezbaterii Caspa.ro experiențele sale din practică, subliniind că, deși tratamentele urmează protocoale stricte, răspunsul pacienților poate varia considerabil.

“De peste doisprezece ani, am încercat să înțeleg și să tratez cancerele de sânge, iar atunci când am crezut că am aflat și am reușit, continuă să apară surprize. Se întâmplă să am doi pacienți cu acceași vârstă, același diagnostic, același sex și să începem tratamentul amândurora la fel, conform protocoalelor. Însă, spre surpriza mea, deși sunt aceleași boli, același tratament, unul dintre ei răspunde și intră în remisiune, iar celălalt nu are același răspuns terapeutic.”

Webinarul a fost organizat de Comunitatea asociațiilor de pacienți – Caspa.ro cu susținerea NORD Muntenia Hospital, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge, sărbătorită în fiecare an pe 28 mai, ca semnal de alarmă pentru conștientizarea importanței acestor tipuri de cancer. Simbolul ei, semnul & colorat în roșu, arată solidaritatea cu persoanele afectate de cancere de sânge.

În intervenția sa dr. Ursescu a evidențiat rolul esențial al sprijinului familial și al dorinței pacienților de a lupta: “Întotdeauna jumătate din tratament, și asta este valabil pentru toate bolile, nu doar pentru bolile de sânge, o face dorința pacientului de a învinge și de a trăi, iar suportul familial care este cel care îi dă putere.”

Un alt aspect important abordat în cadrul webinarului a fost progresul considerabil în tratamentul hemopatiilor maligne, datorat tehnologiilor avansate și tratamentelor moderne, cum ar fi transplantul de celule stem și moleculele țintite. Dr. Diana Ursescu a menționat că “progresul medical în ceea ce privește tratamentul în zilele noastre, dacă vorbim doar de transplantul de celule stem și tratamentul cu molecule țintite, a făcut ca prognosticul să fie mult îmbunătățit în ceea ce privește cancerele de sânge.”

Diagnosticul precoce este esențial

Medicul hematolog a atras atenția și asupra importanței realizării periodice a analizelor medicale pentru diagnosticarea precoce a acestor boli, subliniind că diverse tipuri de hemopatii maligne cronice, inclusiv leucemia mieloidă cronică, policitemiile și trombocitemiile esențiale pot fi detectate printr-o simplă hemoleucogramă: “Cancerul de sânge nu poate fi prevenit ci doar diagnosticat precoce, dar un diagnostic precoce, într-un stadiu incipient crește semnificativ rata de succes. Îndrum atât pacienții, cât și aparținătorii să facă prevenție.”

Iar principalul și cel mai simplu gest pe care ar trebui să îl facem este banala hemoleucogramă.

“Îndemnul meu pentru toată lumea este, în primul și în primul rând, să ne facem analize. Analize înseamnă o banală hemoleucogramă, o dată sau de două ori pe an, prin medicul de familie sau prin medicul specialist, pentru că putem să găsim modificări în sânge care ne ajută să diagnosticăm o problemă mult mai rapid. Hemoleucograma nu este doar a specialistului hematolog, este abecedarul medicinei”.

Tratamentul personalizat este acum o realitate

În ceea ce privește hemopatiile maligne acute, dr. Ursescu a evidențiat dificultățile majore întâmpinate în tratamentul leucemiilor acute și a mieloamelor. “Leucemia acută are un prognostic nefavorabil, chiar și cu terapiile noi țintite și cu transplantul de celule stem, nu este garantat că va avea un prognostic bun,” a spus dr. Ursescu. “Mieloamele, de asemenea, sunt boli de sânge cu un prognostic nefavorabil la doi ani, dar, datorită progreselor medicale, putem ajunge la un prognostic de cinci ani fără boală activă.”

Un alt aspect esențial discutat a fost nevoia de personalizare a tratamentului în funcție de profilul genetic al pacientului și de preferințele acestuia. “Tratamentul este individualizat pentru fiecare pacient în parte, pentru profilul lui genetic, pentru comorbiditățile pacientului și pentru dorințele lui,” a explicat dr. Ursescu. “Este importantă și dorința pacientului, să facem tratament de lungă durată sau tratament de scurtă durată, în funcție de preferințele și situația fiecăruia.”

Ea a accentuat și importanța unei comunicări eficiente între medic și pacient, considerând-o esențială pentru succesul tratamentului: “Comunicarea între medic și pacient este un drum cu două sensuri: eu trebuie să-l ascult pe pacient și pacientul trebuie să mă asculte pe mine. Important este să ne câștigăm reciproc respectul și încrederea.”

În concluzie, dr. Diana Ursescu a făcut apel la medicii de familie să joace un rol activ în diagnosticarea precoce a hemopatiilor maligne și să colaboreze eficient cu specialiștii pentru a oferi pacienților cele mai bune șanse de tratament și remisiune.

Despre Caspa.ro

Dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2015, cu scopul de a sprijini și de a crește vizibilitatea comunității de pacienți din România, comunitatea CASPA a reușit reunirea membrilor săi în peste 40 activități diverse, iar din anul 2017 beneficiază și de propria platformă digitală, www.caspa.ro.

Rămâneți conectați la activitățile comunității abonându-vă la newsletterul săptămânal aici: https://www.caspa.ro/newsletter/ sau urmărindu-ne pagina de Facebook sau Linkedin.