”Avem cu toții probleme, noi medicii de familie și pacienții, pentru că ne gândim la neuropatia diabetică mult prea târziu. Așadar vă propun să încercăm o altă abordare. Mulți pacienți cu neuropatie diabetică sunt, inițial, asimptomatici, deci ar trebui să ne gândim, în mod activ, că pacientul s-ar putea să aibă neuropatie diabetică chiar din primul moment în care îl vedem, înainte de a avea orice fel de simptome”, a subliniat invitatul special al Orei Pacientului Rodiabet, medicul de familie Daciana Toma.

Webinarul organizat în 26 octombrie 2022 a fost dedicat ”Sănătății picioarelor în diabet” și a adus în fața pacientului 3 invitați speciali: diabetologii conf. dr. Anca Pantea Stoian și dr. Delia Reurea – Pintileialături de medicul de familie dr. Daciana Toma.

”Colaborarea este foarte importantă. E bine să știu unde merge pacientul și ideal ar fi să am o legătură cu medicul lui diabetolog, ca să știu ce face pacientul. Cumva noi, medicii de familie, trebuie să facem un pic de ”poliție” și să ne asigurăm că pacientului nostru i se întâmplă ceea ce trebuie să i se întâmple”, și-a continuat intervenția  dr. Daciana Toma, medic de familie și Vicepreședinte SNMF în cadrul întâlnirii Ora Pacientului RoDiabet, organizată în 26 octombrie 2022.

Dr. Daciana Toma a vorbit despre provocările pe care piciorul diabetic le ridică în fața pacienților, a medicilor cu specializări diverse, dar și despre necesitatea dezvoltării serviciilor de podiatrie în România: ”Aș îndruma pacienții care își pot permite și care locuiesc în centre mari, unde există servicii de podiatrie, să apeleze la acele servicii. Din experiență pot să spun că am îndrumat pacienți care aveau modificări la nivelul picioarelor către astfel de servicii, iar ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu totul altceva decât ceea ce poți face singur acasă pentru picioarele tale” susține dr. Daciana Toma.

„NU este recomandat ca pacientul cu picior diabetic să meargă la un serviciu de pedichiură obișnuit, pentru că majoritatea personalului de aici nu are pregătire pentru a îngriji piciorul pacientului cu diabet”, a atras atenție medicul Daciana Toma.

Este nevoie de o nouă abordare a neuropatiei diabetice

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat. Statisticile arată că aproximativ 60-70% dintre persoanele care suferă de diabet zaharat vor dezvolta neuropatie periferică, manifestată prin pierderea sensibilității la nivelul membrelor inferioare. Fără sensibilitate, sau cu sensibilitate scăzută, picioarele ajung să sufere, deoarece nu mai este perceput fenomenul de vătămare.

Medicul de familie Daciana Toma a vorbit, în încheierea intervenției sale, despre simptomele și semnele neuropatiei la pacientul cu diabet: ”În momentul în care pacientul are oricare dintre simptomele și semnele neuropatiei, precum furnicături, amorțeli sau crampe, modificarea unghiilor și pielii, de multe ori ne gândim, din impuls, la cu totul alte boli decât neuropatia, ne gândim la infecții, traumatisme, artroză, etc, dar este obligatoriu să ne gândim că poate e neuropatie diabetică. Îndemn pacienții să fie foarte atenți la toate aceste semne. Este important să te gândești la lucrurile banale, dar și mai important este să „vezi” exact ce se întâmplă în spate și să nu cazi în capcana de a trata superficial o problemă gravă de sănătate.

ORA PACIENTULUI RODIABET

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieAstra ZenecaBoehringer Ingelheim, Dahna, LiamedMedtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma.

Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: gestionarea corectă a diabetul în timpul pandemiei și pregătirea de ieșirea din izolare, ce este și cum controlăm hipoglicemia, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici