Dislipidemie se referă la niveluri nesănătoase ale unuia sau mai multor tipuri de lipide (grăsimi) din sânge. Sângele conține trei tipuri principale de lipide: lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL) lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL) trigliceride

Dacă aveți dislipidemie, înseamnă de obicei că nivelul LDL sau trigliceridelor este prea mare. De asemenea, poate însemna că nivelul HDL este prea scăzut.

Colesterolul LDL este considerat tipul „rău” de colesterol. Asta pentru că se poate acumula și forma aglomerări sau plăci în pereții arterelor tale. Prea multă placă în arterele inimii poate provoca un atac de cord. HDL este colesterolul „bun”, deoarece ajută la eliminarea LDL din sânge.

Trigliceridele provin din caloriile pe care le consumi, dar nu ard imediat. Trigliceridele sunt stocate în celulele adipoase. Ele sunt eliberate ca energie atunci când ai nevoie de ele. Dacă mănânci mai multe calorii decât arzi, totuși, poți obține o acumulare de trigliceride.

Nivelurile ridicate de LDL și trigliceride vă expun un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. Nivelurile scăzute de colesterol HDL sunt legate de riscuri mai mari de boli de inimă.

 

Tipuri de dislipidemii

Dislipidemia este împărțită în tipuri primare și secundare. Dislipidemia primară este moștenită. Dislipidemia secundară este o afecțiune dobândită. Asta înseamnă că se dezvoltă din alte cauze, cum ar fi obezitatea sau diabetul.

S-ar putea să auziți termenul hiperlipidemie folosit interschimbabil cu dislipidemie. Dar asta nu este complet corect. Hiperlipidemia se referă la niveluri ridicate de LDL sau trigliceride. Dislipidemia se poate referi la niveluri care sunt fie mai mari, fie mai mici decât intervalul normal pentru acele grăsimi din sânge.

Printre tipurile specifice de dislipidemie primară se numără:

 • Hiperlipidemie combinată familială. Aceasta este cea mai frecventă cauză moștenită atât a colesterolului LDL ridicat, cât și a trigliceridelor ridicate. Dacă aveți hiperlipidemie combinată familială, ați putea dezvolta aceste probleme la vârsta adolescenței sau la 20 de ani. De asemenea, aveți un risc mai mare de apariție a bolii coronariene precoce, care poate duce la un atac de cord.
 • Hipercolesterolemia familială și hipercolesterolemia poligenă. Ambele sunt caracterizate de colesterol total ridicat. Puteți calcula colesterolul total adăugând nivelurile LDL și HDL, împreună cu jumătate din nivelul trigliceridelor. Cel mai bine este un nivel total de colesterol sub 200 de miligrame pe decilitru (mg/dL).
 • Hiperapobetalipoproteinemie familială. Această afecțiune înseamnă că aveți niveluri ridicate de apolipoproteină B, o proteină care face parte din colesterolul LDL.

Hiperlipoproteinemia este o afecțiune care poate fi primară sau secundară. Dacă aveți această afecțiune, organismul dumneavoastră are dificultăți în descompunerea colesterolului LDL sau a trigliceridelor.

 

Simptomele dislipidemiei

Ai putea avea dislipidemie și să nu știi niciodată. La fel ca hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat nu are simptome evidente. Este adesea descoperit în timpul unui test de sânge de rutină. Cu toate acestea, dislipidemia poate duce la boli cardiovasculare, care pot fi simptomatice.

Nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt asociate cu boala coronariană (CAD), care este blocarea arterelor inimii și boala arterelor periferice (PAD), care este blocarea arterelor picioarelor. CAD poate duce la dureri în piept și în cele din urmă la un atac de cord. Principalul simptom al PAD este durerea de picioare la mers.

 

Cauze si factori de risc

Mai multe comportamente pot duce la dislipidemie. Ele includ:

 • fumatul
 • obezitatea și un stil de viață sedentar
 • consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans
 • consumul excesiv de alcool poate contribui, de asemenea, la creșterea nivelului de trigliceride

Aveți un risc mai mare de dislipidemie primară dacă unul sau ambii părinți au avut dislipidemie.

Înaintarea în vârstă este, de asemenea, un factor de risc pentru colesterolul ridicat. Femeile tind să aibă un nivel mai scăzut de LDL decât bărbații până la menopauză. Atunci nivelul LDL la femei începe să crească.

Alte afecțiuni medicale care vă pot crește riscul de dislipidemie includ:

 • diabetul de tip 2
 • hipotiroidismul
 • boala cronică de rinichi

De asemenea, un nivel scăzut de colesterol HDL este asociat cu un nivel ridicat de LDL, deși cele două valori nu se mișcă întotdeauna în tandem.

 

Diagnostic

Un simplu test de sânge care verifică LDL, HDL și trigliceridele va dezvălui dacă nivelurile dumneavoastră sunt ridicate, scăzute sau într-un interval sănătos. Aceste valori se pot schimba de la an la an, așa că este o idee bună să faceți analize anuale de sânge. Dacă luați medicamente pentru dislipidemie, medicul dumneavoastră poate dori să vă faceți analize de sânge mai frecvent. 

 

Opțiuni de tratament

Cel mai frecvent utilizat medicament pentru tratarea dislipidemiei este statina. Statinele ajută la reducerea nivelurilor de LDL interferând cu producția de colesterol în ficat.  Există mai multe tipuri de statine. Toate lucrează puțin diferit, unele fiind mai puternice decât altele.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie și alte medicamente pentru scăderea colesterolui. Acestea pot fi luate în plus față de o statină sau în locul unei statine. Există multe argumente pro și contra de luat în considerare atunci când alegeți dintre medicamentele care controlează colesterolul.

Aceste medicamente, non-statine, includ:

 • ezetimib (Zetia)
 • fibrați, cum ar fi fenofibratul (Fenoglide)
 • inhibitori PCSK9

Modificările stilului de viață vă pot ajuta să vă controlați nivelul de colesterol și trigliceride. Primul pas este să-ți schimbi dieta. Schimbările ar trebui să includă consumul de mai puține grăsimi saturate, zahăr rafinat și alcool. Adăugarea mai multor fructe, legume, proteine ​​slabe și cereale integrale în dieta ta poate ajuta. Consultați aceste 13 alimente care scad colesterolul pe care să le adăugați la dieta dumneavoastră.

Exercițiile zilnice și pierderea în greutate vă pot ajuta, de asemenea, să vă îmbunătățiți profilul lipidic.

 

Prevenție

Încercați să mențineți o greutate normală urmând o dietă sănătoasă pentru inimă și făcând exerciții regulate. De asemenea, ar trebui să renunțați la de fumat. Dacă aveți un istoric familial de colesterol ridicat, fiți proactiv în ceea ce privește o viață sănătoasă, înainte ca valorile dvs. de colesterol să înceapă să se îndrepte către niveluri nesănătoase.

Cu ajutorul statinelor și a unui stil de viață sănătos, puteți gestiona de obicei dislipidemia. Cheia este să continuați să luați medicamente dacă sunt eficiente în gestionarea valorilor și nu aveți efecte secundare. Uneori, oamenii își ating ținta de colesterol și încetează să-și ia statinele.

 

Sursa: Healthline.com