Cum să creezi un startup în domeniul MedTech? a fost tema primei întâlniri a comunității OSC – Hackathons din acest an, o comunitate de profesioniști și experți în tehnologie din diverse domenii de activitate.

În cadrul evenimentului, Conf. Dr. Anca Pantea StoianPreședintele Comisiei de diabet, nutriție și boli metabolice; și Prof. Dr. Bogdan Timar, Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara au povestit despre Diabeta, o aplicație ce s-a născut din necesitatea de a simplifica munca pe care medicii o fac zi de zi cu pacienții în ceea ce privește prescripția medicală.

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian a precizat că aplicația nu își propune să stabilească un diagnostic sau tratamentul explicit, ci ajută medicul să nu greșească. ”Diabeta s-a născut dintr-o necesitate, de la un vis care a devenit realitate, motorul a fost testat și este în continuare testat, devine o variantă din ce în ce mai bună și, pe lângă protocoalele terapeutice ale moleculelor folosite în diabet, vin în completare și ghidurile terapeutice românești și alte informații necesare prescrierii corecte a medicamentelor antidiabetice”, a declarat Dr. Anca Pantea Stoian.

Prof. Dr. Bogdan Timar a menționat că o componentă esențială în ceea ce privește startup-urile este reprezentată de modul în care intervenția respectivă răspunde unor nevoi. În ceea ce privește aplicația Diabeta, acesta a precizat că ”punctul forte al aplicației este că nu face referire doar la protocoalele de prescripție și rambursare gratuită, ci acest chatbot – Diabeta, utilizând algoritmi de inteligență artificială, reușește să pună în comun rezumatul caracteristicilor produsului, ghidurile societăților științifice care fac recomandări într-o anumită specialitate și, desigur, protocoalele de rambursare gratuită.”

Diabeta este disponibilă gratuit medicilor interesați, pe baza unui cont de utilizator ce poate fi solicitat pe www.diabeta.ro.

Diabeta a fost dezvoltată de o companie românească, Apollo Technologies, specializată în crearea de aplicații profesionale bazate pe inteligență artificială. Aplicația este pusă la dispoziția medicilor din comunitățile medicale profesionale administrate de Oameni și Companii, cu susținerea partenerilor Novo NordiskBoehringer – Ingelheim și Medtronic.