Un studiu recent arată că menținerea controlului glicemiei poate să nu fie întotdeauna cea mai bună soluție pentru unii pacienți, deoarece poate duce la hipoglicemie.

Rozalina McCoy, medic de familie și endocrinolog la Clinica Mayo din SUA, a declarat: „Pacienții mai în vârstă sau care au afecțiuni grave de sănătate prezintă un risc ridicat de hipoglicemie, care, pentru ei, este probabil mai periculos decât un nivel ridicat de zahăr din sânge.”

Tratamentul trebuie individualizat pentru persoanele în vârstă și cu diabet de tip 2 sau alte afecțiuni de sănătate. Descoperirile cercetătorilor sugerează că o abordare diferită ar trebui adoptată și în cazul tinerilor cu diabet.

Tratamentul pentru pacienții tineri cu diabet zaharat ar trebui să fie mai intens, prin administrarea de insulină sau a mai multor medicamente pentru a scădea A1C (hemoglobina glicată). Trebuie o asigurare că toți pacienții cu diabet primesc îngrijiri de înaltă calitate și sunt capabili să își gestioneze boala pentru a preveni complicațiile.

Un studiu a implicat analizarea datelor de la mai mult de 194.000 de persoane cu diabet de tip 2. Rezultatele au arătat că cei care au avut nivelul de HbA1c în medie de 7,7% au vârste cuprinse între 18 și 44 de ani.

Cei care au obținut o medie HbA1c de 6,9% aveau vârsta de aproximativ 75 de ani. Nivelurile medii de HbA1c în rândul celor care nu au alte boli coexistente au fost de 7,4%, comparativ cu 7% dintre cei care au avut alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi cancerul, boli renale sau demență.

„Pacienții pasibili de un control glicemic intens și care pot suferi de hipoglicemie au fost la cei care au apărut niveluri scăzute de HbA1c și a fost nevoie de tratament cu insulină pentru a ajunge la nivelul normal”, conchid cercetătorii.

Aceste niveluri de HbA1c reflectă nivelurile de HbA1c obținute de pacient, nu neapărat nivelurile de HbA1c urmărite de medic.

Rezultatele studiului au fost publicate în BMJ Open Diabetes Research & Care.

 

Articol preluat și tradus de pe Diabetes.co.uk