Diabetul de tip 2 este o afectiune care necesita, de-a lungul vietii,  atentie sporita pentru a nu se complica si dauna starii de sanatate. In cazul diabetului de tip 2, pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a regla nivelul glicemiei. Nivelurile ridicate  de zahar din sange necontrolate pot reprezenta riscuri mari pentru sanatate, cum ar fi boli de inima si accidente vasculare cerebrale.

De asemenea poate declansa simptome precum urinarea frecventa si sete crescuta, iar netratarea acestora duc la complicatii grave: boli de inima, boli de rinichi, leziuni ale nervilor, inclusiv  risc de AVC.

Laptele este recomandat sa fie consumat dimineata, deoarece ajuta la mentinerea nivelul glicemiei sub control. Contine nutrienti importanti precum calciu, fosfor, vitamine B, potasiu si vitamina D.

Laptele este, de asemenea, o sursa excelenta de proteine. Legatura dintre consumul de produse lactate si diabetul de tip 2 a fost analizata intr-o serie de studii, inclusiv mai multe meta-analize.

Conform numeroaselor studii, rezultatele indica faptul ca produsele lactate, inclusiv produsele lactate cu un conținut mai mare de grasimi, precum iaurtul si branza, sunt asociate cu un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2.

Modul in care produsele lactate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange la diabetici, a fost analizat intr-un studiu despre nutritie lactate.

Conform unui alt studiu publicat in Journal of Dairy Science, consumul unei bauturi bogate in proteine ​​pe baza de lapte la micul dejun poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.

Consumul de lapte dimineata poate reduce nivelul glicemiei pe parcursul zilei si este benefic pentru cei  cu diabet de tip 2, arata studiul.

Cercetatorii studiului au descoperit ca un consum minim de proteine din zer la micul dejun reduce semnificativ pofta de mancare, care este benefica pentru cei cu diabet de tip 2 dar si pentru mentinerea unei greutati normale.

Dr. Daniela Jakubowicz, profesor de medicină la Universitatea Tel Aviv, a declarat: „O bautura proteica din zer se prepară cu usurinta si ofera avantajele unui mic dejun bogat in proteine care ajuta la pierderea in greutate si reduce senzatia de foame. Toți, indiferent daca avem sau nu diabet, avem nevoie de anumite produse lactate, cum ar fi lapte, branza si iaurt. Toate acestea contin proteine ​​si vitamine si sunt o sursa importanta de calciu, care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. Laptele si alte alimente lactate au, in general, un indice glicemic scazut din cauza nivelului moderat de zahar natural din lapte, plus efectul proteinei din lapte, care ofera satietate”.

 

Articol preluat si tradus de pe portalul Express.co.uk