”De la 2 milioane de persoane cu diabet, diagnosticați sau nediagnosticați, din păcate doar undeva peste 800.000 sunt persoane tratate în cadrul programului național de diabet zaharat. Iar aici identific câteva probleme care pot fi menționate foarte clar. În primul rând, tratamentul de diabet zaharat începe printr-o medicație foarte ieftină, care este metformin-ul. Aceasta este foarte accesibilă din punct de vedere financiar, lucru care face ca pacienții să ia o simplă rețetă de la medicul de familie sau chiar să se ducă să achiziționeze aceste medicamente din farmacie, fără prescripție medicală. Asta nu face decât să dăuneze pacienților cu diabet zaharat, pentru că ei pot să stea ani de zile fără să fie monitorizați de un diabetolog” a declarat dr. Simona Carniciu, Medic specialist în Diabet, Nutriție și Boli metabolice Proprietar CORPOSANA, Trezorier Asociația Medicală Română în cadrul webinarului Insulina 100, organizat alături de comunitatea farmaciștilor Farmacia Viitorului, în 15 decembrie 2021.

”Acești ani în care nu se determină și nu se urmărește atât evoluția, cât și posibilitatea sau riscul de complicații ale diabetului zaharat, conduc la o împovărare a sistemului medical în general, și a programului național de diabet zaharat în particular, pentru că aceștia sunt pacienții cei mai predispuși la a dezvolta complicații severe ale diabetului zaharat. Nediagnosticarea și monitorizarea deficitară sunt urmate de neglijența pacienților și de greutatea cu care este asumată această patologie.” a continuat dr. Carniciu.

”O altă problemă ar fi că fiecare medic din județ, în momentul de față, nu poate să raporteze datele sale despre pacienții diabetici. Eu cred că dintre aceștia 2 milioane sunt mult mai mulți de 820.000 de pacienți care sunt tratați chiar și la diabetolog, însă aceștia nu au o platformă de diabet zaharat, unde să fie înregistrați, ca într-un registru national unde să se urmărească tot” este de părere dr. Simona Carniciu.

DESPRE PROGRAMUL INSULINA 100: CĂLĂTORIA, MOȘTENIREA ȘI DRUMUL ÎNAINTE

Întâlnirea din 15 decembrie 2021 este parte a programului Insulina 100 dezvoltat de platforma RoDiabet cu susținerea partenerilor Novo NordiskRegina MariaAlliance Healthcare și Farmaciile Alphega.

Anul 2021 marchează centenarul descoperirii insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume. Pentru a marca acest moment și a pune în evidență drumul și progresul înregistrate din acel punct până în 2021 alături de provocările pe care viitorul le dezvăluie, comunitatea RoDiabet organizează o serie de 10 întâlniri în parteneriat cu diverse comunități dezvoltate de Oameni și Companii. Întâlnirea din 25 ianuarie 2022 este proiectul dedicat comunității medicilor diabetologi, nutriție și boli metabolice.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 130 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.