Diabetul gestațional – un tip de diabet în care nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât cele normale în timpul sarcinii – este o afecțiune comună care se estimează că afectează între 2% și 10% din sarcini. Poate duce la consecințe grave asupra sănătății, inclusiv un risc semnificativ crescut de diabet de tip 2 și boli renale cronice mai târziu în viață pentru mamă și greutate mare la naștere, naștere prematură și alte complicații pentru nou-născut.

Experții recomandă ca persoanele cu diabet să urmărească un timp mai restrâns în intervalul țintă – 63-140 mg/dl 85% la sută din timp, față de 70-180 mg/dl 70% din timp, iar cele cu diabet gestațional au nevoie de o atenție specială, în timpul sarcinii.

În comparație cu conduita terapeutică fulgerătoare pentru diabetul de tip 2 și cu tehnologiile care evoluează rapid pentru diabetul de tip 1, tratamentul pentru diabetul gestațional (DG) a rămas relativ stagnant de-a lungul anilor.

Persoanele gravide sunt de obicei testate pentru diabet gestațional fie printr-un test de glicemie provocată, fie printr-un test un test oral de toleranță la glucoză (OGTT). Dacă o persoană a fost diagnosticată cu DG, modificări ale stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice mai frecvente și o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, sunt adesea recomandate pentru a atinge un timp strict de glicemie în limitele obiectivelor. Dacă acest lucru nu îmbunătățește suficient timpul în interval, atunci terapia cu insulină este tratamentul standard.

 

Posibile modificări în screening-ul diabetului gestațional

Rcomandările Grupului operativ al serviciilor preventive din S.U.A. sunt de a efectua un test oral de gicemie provocată, urmat de un test oral de toleranță la glucoză în jurul a 24 de săptămâni de gestație. Cu toate acestea, în prezent nu există un consens la nivel mondial cu privire la cea mai bună metodă de screening pentru DG, când ar trebui finalizată testarea și ce praguri de glucoză ar trebui utilizate pentru a diagnostica DG. În timp ce un număr de cercetători au pledat pentru un standard de screening al diabetului gestațional în toate domeniile, comunitatea internațională a diabetului nu a reușit încă să ajungă la un acord cu privire la diagnosticarea diabetului gestațional.

 

Tehnologie, un potențial schimbător de joc pentru diagnosticarea diabetului gestațional

Cele mai frecvent utilizate teste pentru diagnosticarea diabetului gestațional, testul de provocare cu glucoză și OGTT, au o serie de provocări, inclusiv faptul că oferă doar o imagine a nivelului de glucoză din sânge la un moment dat și că nu produc întotdeauna aceleași rezultate atunci când sunt utilizate în mod repetat.

Introducerea monitoare continue de glucoză (CGM), ar putea schimba situația atunci când vine vorba de testarea și diagnosticarea diabetului gestațional. Având în vedere că CGM-urile au devenit din ce în ce mai precise și sunt capabile să urmărească nivelurile de glucoză din sânge la fiecare câteva minute, ele ar putea deține cheia pentru detectarea mai devreme și mai precisă a diabetului gestațional.

Dr. Celeste Durnwald, directorul Programului de Diabet Perinatal la Penn Medicine, a discutat acest subiect la ATTD 2024. Ea a trecut peste rezultatele studiului GLAM, care a demonstrat că modelele CGM la începutul sarcinii pot identifica problemele cu nivelurile de glucoză din sânge, cu mult înainte ca OGTT să fie utilizat de obicei pentru screening.

Dr. Durnwald a citat, de asemenea, studiul TOBOGM, un studiu care investighează impactul pe care tratamentul precoce al DG l-a avut asupra rezultatelor materne și fetale. În TOBOGM, persoanele gravide care au primit tratament imediat pentru DG au avut un risc mai mic decât ar fi avut altfel (un risc de 25% comparativ cu un risc de 30% într-un grup de control). Studiul TOBOGM a demonstrat că dacă CGM ar putea fi utilizat din timp pentru a identifica cine este expus riscului, ar putea face o diferență semnificativă.

 

Cât de realistă este utilizarea CGM pentru depistarea precoce a diabetului gestațional?

Ar putea fi CGM soluția de referință pentru diagnosticarea diabetului gestațional? Dr. Durnwald a susținut că datele inițiale din aceste studii sunt promițătoare, mai ales pentru că intervenția timpurie ar putea fi diferența dintre rezultatele perinatale pozitive și cele negative. Durnwald a subliniat că un studiu intervențional, care include un prag semnificativ din punct de vedere clinic pentru a identifica persoanele cu probleme de gestionare a glicemiei la începutul sarcinii – ar fi necesar ca pas următor.

 

Monitorizarea precoce este crucială

Dr. Eleanor Scott, profesor și clinician la Universitatea din Leeds School of Medicine, a combinat datele de la CONCEPTT – un studiu despre sarcina cu diabet zaharat de tip 1, care a arătat că utilizarea CGM în sarcină a fost benefic atât mamelor, cât și nou-născuților lor – cu un studiu observațional suedez, pentru a efectua o nouă analiză care explorează relația dintre senzorii de glucoză CGM și greutatea sugarilor la vârsta gestațională.

Analiza lui Scott a relevat cât de important este pentru gravidele cu diabet zaharat să-și gestioneze glicemia în primul trimestru de sarcină – în special, începând cu săptămânile 10 și 12, pentru a obține o creștere sănătoasă a fătului și greutate normală la naștere.

În timp ce studiile analizate au fost ambele studii de sarcină cu diabet zaharat de tip 1, Scott a susținut că aceste concluzii sunt utile pentru tratamentul diabetului gestațional.

În ceea ce privește o țintă rezonabilă de glucoză în sarcină, „atingerea unui timp în intervalul țintă de 55-60% cât mai curând posibil și apoi a ținti la 70% ulterior este fezabilă, petrecând nu mai mult de 35% din timp peste 7,8 A1C”, a spus ea.

Clinicienii care tratează pacientii cu DG, a susținut Scott, trebuie să pună un accent mai mare pe obiectivele săptămânale de glucoză pentru a optimiza gestionarea glicemiei la începutul primului trimestru de sarcină, deoarece acest lucru ar putea determina în mod direct rezultatele la naștere.

 

Alte medicamente, în afară de insulină, ar putea juca un rol mai important în tratarea diabetului gestațional

Doar două medicamente sunt utilizate în prezent pentru a trata diabetul gestațional: insulina și metformin. Insulina joacă un rol fundamental în gestionarea diabetului gestațional. Metformina, deși uneori este folosită pentru a trata DG, nu a fost standardul terapeutic de îngrijire pentru diabet în timpul sarcinii, deoarece medicamentul traversează placenta, producându-și efectele la făt.

 

Metformin ca un potențial tratament de primă linie pentru diabetul gestațional

Cercetările publicate recent, totuși, au sugerat că metformina ar putea fi comparabilă cu insulina în tratamentul DG, ducând, de asemenea, la o satisfacție mai mare a pacientului. Sunt necesare studii suplimentare la scară largă pentru a înțelege siguranța și eficacitatea metforminei în diabetul gestațional, dar acest lucru sugerează că ar putea exista loc pentru o altă opțiune de tratament standard.

 

Insulina inhalată ar putea fi următoarea pe lista aprobată pentru diabetul gestațional

MannKind, compania care produce insulină inhalabilă Afrezza, și-a exprimat recent interesul de a explora obținerea aprobării FDA pentru tratarea diabetului gestațional. 

MannKind derulează în prezent două studii, INHALE-1 și INHALE-3, care studiază utilizarea Afrezza la diferite populații, inclusiv copiii cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 și, respectiv, adulți cu diabet zaharat de tip 1. Rezultatele inițiale de top pentru ambele studii sunt așteptate mai târziu, în acest an.

Pentru ca un organism de reglementare, cum ar fi FDA, să aprobe o nouă indicație pentru un medicament, vor fi necesare date clinice suplimentare pentru a arăta că medicamentul poate trata în siguranță și eficient populații de pacienți, altele decât cele pentru care a fost destinat inițial.

 

 

Sursa: Diatribe.org