Începutul pandemiei COVID-19 a înregistrat o creștere a cazurilor de cetoacidoză diabetică (DKA) în rândul copiilor cu diabet zaharat de tip 1 abia diagnosticați.

Cetoacidoza diabetică este o complicație periculoasă a diabetului zaharat care apare în principal la pacienții cu diabet de tip 1. Este o afecțiune care poate pune viața pacientului în pericol, marcată de niveluri ridicate de glucoză și substanțe chimice numite cetone în sânge.

Cercetătorii din Marea Britanie au realizat un studiu și au analizat riscul de diabet tip 1 la copiii, cu sau fără cetoacidoză diabetică, pe o perioadă de un an, nouă luni înainte de începerea pandemiei COVID-19 și trei luni la începutul acesteia.

În prima perioadă de nouă luni, un total de 30 de copii au fost diagnosticați cu diabet zaharat tip 1, indiferent dacă au avut sau nu DKA. În a doua perioadă, cea de trei luni, 17 copii au fost diagnosticați cu DZ tip 1.

Se pare că cetoacidoza diabetică a fost mai frecventă și mai severă în primele trei luni ale pandemiei la copiii cu abia diagnosticați cu DZ tip 1.

În perioada inițială pre-pandemică de nouă luni, 13% dintre copii au avut DKA ușoară, 6,7% au avut DKA moderată, iar 10% au avut DKA severă, aproximativ 30% care au prezentat DKA.

În primele 3 luni ale pandemiei, 5,9% dintre copiii cu debut nou de DZ tip 1 aveau DKA ușoară, 24% aveau DKA moderată, iar 47% aveau DKA severă, aproximativ 77% au avut DKA.

Pandemia COVID-19 este asociată cu o creștere a numărului de copii diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1. Indiferent de context, tinerii cu diabet de tip 1 cu debut nou suspectat ar trebui să fie îndrumați pentru analize clinic de urgență”, au concluzionat cercetătorii.

Cercetătorii au subliniat faptul că nu este clar în ce măsură pandemia de COVID-19 a condus direct la o creștere a cazurilor de cetoacidoză diabetică și în ce măsură creșterea a fost cauzată și de alți factori.

De asemena cercetătorii nu au putut determina dacă pandemia a fost direct legată și de o creștere a noilor cazuri de diabet tip 1 în rândul copiilor.

Mai multe detalii în studiul  publicat în revista Diabetic Medicine.

Material preluat și tradus de pe Diabetesselfmanagement.com.