Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și dietele ketogenice sunt populare în rândul multor oameni și, în unele cazuri, pot fi utile în gestionarea diabetului de tip 2 sau a prediabetului în rândul adulților. Cu toate acestea, medicii și părinții ar trebui să evite aceste diete pentru copiii cu diabet de tip 1, diabet de tip 2 sau prediabet, afirmă un nou raport clinic al Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Raportul afirmă că, de obicei, copiii ar trebui să primească 45% până la 65% din caloriile zilnice din carbohidrați, în timp ce dietele sărace în carbohidrați le limitează la mai puțin de 26% din totalul caloriilor. Dietele foarte sărace în carbohidrați și dietele keto limitează consumul de carbohidrați la 20 până la 50 de grame pe zi.

În timp ce aceste diete pot aduce beneficii adulților, există puține cercetări care să susțină siguranța și eficacitatea dietelor sărace în carbohidrați pentru copii și, prin urmare, nu există ghiduri clinice privind limitarea consumului alimentar de carbohidrați, se arată în raportul AAP.

În ciuda popularității tot mai mari a dietelor sărace în carbohidrați și a dietelor ketogenice pentru gestionarea diabetului la adulți, există preocupări de siguranță de luat în considerare pentru tinerii cu diabet, care restricționează aportul de carbohidrați pentru a controla greutatea și/sau glicemia. Acestea includ încetinirea creșterii, deficiențele nutriționale, sănătatea oaselor, cetoza nutrițională, care nu poate fi distinsă de cetoza rezultată din deficiența de insulină și comportamentele alimentare dezordonate,” scriu autorii raportului. 

Copiii nu trebuie să urmeze diete cu conținut scăzut de carbohidrați sau cetogeni, fără monitorizarea sau supravegherea adecvată a medicului, a declarat Tok-Hui Yeap, specialist în nutriție pediatrică. Ei trebuie ghidați de către pediatrii și dieteticieni, în ceea ce privește cerințele de carbohidrați pentru tinerii cu diabet de tip 1, tip 2, prediabet și obezitate.

Dietele sărace în carbohidrați ar putea avea efecte psihologice adverse

Dincolo de aspectele tehnice ale unei diete sărace în carbohidrați, experții spun că părinții și medicii ar trebui să fie precauți cu privire la aceste planuri de alimentație, deoarece ar putea avea efecte pe termen lung.

Echilibrul, moderația și varietatea sunt cheia de boltă a unei bune nutriții și a unei sănătăți de fier. Un dezavantaj crucial al unei diete sărace în carbohidrați ar fi acela că unii dintre copii pot dezvolta o relație psihologică nesănătoasă cu alimentele”, a declarat Dr. Christina Johns, medic de urgență pediatru și consilier medical principal la PM Pediatric Care.  De exemplu, un copil care se confruntă cu limitarea strictă a unui tip de hrană ar putea să-l dorească mai mult și să încerce să îl consume în secret, ceea ce ar putea duce la un consum excesiv și la sentimente de vinovăție. Carbohidrații nu sunt în mod inerent „răi”; de fapt, ei sunt o parte importantă a unei diete echilibrate și sunt esențiali pentru metabolismul celular.”

„Am întâlnit adolescenți și copii, care au urmat diete sărace în carbohidrați”, a spus Dani Lebovitz, expert în educație alimentară și nutrițională, fondator al Kid Food Explorers. „În multe cazuri, aceste diete, deși bine intenționate, au dus la mai mult rău decât bine. Mulți copii au avut probleme cu constipația, energie scăzută, frică de mâncare și rușine. Urmarea unei diete restrictive a prezentat, de asemenea, preocupări psihosociale asociate cu stigmatizarea și presiunea colegilor.”

Principalul concept de nutriție pe care copiii de vârstă preșcolară ar putea și ar trebui să îl învețe este distincția dintre alimentele „reale” și „false” și de asemenea să urmeze modelul părinților în a avea o alimentație sănătoasă.

În loc să se concentreze pe dietele sărace în carbohidrați, AAP recomandă părinților să-și ajute copiii să renunțe la băuturile îndulcite cu zahăr, alimente procesate cu cantități mari de zaharuri și cereale rafinate. Pot ajuta tinerii cu diabet sau prediabet să-și îmbunătățească glicemia, precum și să slăbească.

Echilibrul și varietatea sunt foarte importante când vine vorba de nutriție”, a spus Johns. „Trebuie să le asigurăm copiilor o gamă largă de alimente, obținând un amestec de proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase și fibre  și să îi ajutăm să-și formeze obiceiuri alimentare bune pe tot parcursul vieții. Evitarea carbohidraților procesați, albiți este o modalitate eficientă de a consuma carbohidrați „buni” – cereale integrale, grâu integral, orez brun și legume.”

 

Sursa: Medicalnewstoday.com