Conform unui studiu al Universității din Göteborg, se pare că gestionarea corectă a glicemiei este un factor important pentru reducerea riscului de a dezvolta cancer la pacienții cu obezitate și diabet de tip 2. Pierderea în greutate, ca atare, pare să ofere protecție împotriva apariției cancerului, iar alături de un control bun al glucozei numărul cazurilor de cancer scade radical.

Este un fapt cunoscut că obezitatea este un factor de risc atât pentru diabetul de tip 2, cât și pentru mai multe tipuri de cancer. În mod similar, pierderea intenționată în greutate prin, de exemplu, intervenția chirurgicală bariatrică duce adesea la ameliorarea diabetului zaharat și mulți pacienți obțin un control normal al glicemiei.

La pacienții cu obezitate, riscul de cancer poate fi redus după o pierdere în greutate majoră și menținută pe termen lung. Cu toate acestea, au existat relativ puține studii privind asocierea dintre pierderea în greutate, riscul de cancer și controlul glicemiei la pacienții atât cu obezitate, cât și cu diabet zaharat de tip 2.

Risc de cancer cu 60% mai mic

Cercetătorii au studiat un grup de 393 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și i-au comparat cu un grup de control de 308 persoane cu aceleași caracteristici clinice, adică aveau obezitate severă și diabet de tip 2, dar nu au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică.

În grupul de pacienți cu operație bariatrică, 68 de persoane (aproximativ 17 %) au dezvoltat cancer în paralel cu o pierdere semnificativă în greutate. Cazurile de cancer emergente corespunzătoare din grupul de control s-au ridicat la 74 (24%), în timp ce acești indivizi și-au păstrat starea de obezitate severă. Perioada mediană de urmărire a fost de 21 de ani. În general, riscul de a face cancer a fost cu 37% mai mic în grupul care a suferit o intervenție chirurgicală pentru obezitate.

Cu toate acestea, cea mai mare diferență a fost observată atunci când riscul de cancer a fost analizat la pacienții care au atins controlul normal al glucozei și nu au avut nicio recidivă a diabetului pe o perioadă de zece ani. L acești pacienți, incidența cancerului a fost la doar 12 din 102 (12%), față de 75 din 335 (22%) în grupul al cărui diabet a recidivat în aceeași perioadă.

Astfel, rezultatele arată o reducere cu 60% a riscului de cancer la grupul în care controlul normal al glicemiei a fost menținut timp de 10 ani.

„Ceea ce am obeservat este că, printre pacienții cu diabet zaharat de tip 2, multe cazuri de cancer pot fi prevenite. Aceste rezultate sunt o contribuție importantă care ne îmbunătățește înțelegerea conexiunii dintre controlul glicemiei și prevenirea cancerului”, spune Kajsa Sjöholm, profesor asociat de medicină moleculară la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg.

Epidemia globală atât a obezității, cât și a diabetului duce la un risc crescut de cancer, precum și la un risc crescut de deces prematur. S-a estimat că, în următorii 10 până la 15 ani, obezitatea poate provoca mai multe cazuri de cancer decât fumatul în mai multe țări. Aceasta este o ilustrare clară a cât de gravă este afecțiunea”, spune autorul principal al studiului Magdalena Taube, profesor asociat de Medicină Moleculară la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg.

„Este nevoie de strategii pentru a preveni această creștere, iar rezultatele studiului noastru pot oferi îndrumări vitale pentru prevenirea cancerului la pacienții cu obezitate și diabet de tip 2”, conchide Taube.

Prezentul studiu, a fost publicat în revista Diabetes Care și a folosit date din studiul de intervenție „SOS” , Suedia.

Studiu preluat și tradus de pe ScienceDaily.com.