Consumul de gustări seara târziu a fost asociat cu niveluri mari de glucoză și lipide în sânge, dar consumul de gustări de calitate superioară poate avea beneficii pentru sănătate, potrivit cercetătorilor.

”Importanța calității gustărilor este principala concluzie pentru mine”, a declarat pentru Healio dr.Sarah Berry profesor asociat la departamentul de științe nutriționale de la King’s College din Londra. Înțelegerea faptului că toate gustările nu sunt egale și să ne asigurăm că avem acces la gustări sănătoase este probabil să fie cu adevărat important pentru sănătatea noastră generală.”

Dr.Berry și colegii săi, care și-au prezentat cercetările la NUTRITION, au efectuat un studiu pentru a înțelege mai bine modul în care ”ronțăielile” afectează sănătatea. Ei au folosit date de la 1.001 de participanți din Regatul Unit care au fost înscriși în studiul ZOE PREDICT. Participanții aveau o vârstă medie de 46 de ani, iar 73% erau femei.

Cercetătorii au descoperit că o gustare de bună calitate a fost asociată cu concentrații favorabile ale trigliceridelor (P < 0,05) și a insulinei (P < 0,05) și a rezistenței la insulină (P < 0,05).

O gustare consumată seara târziu,  după ora 21:00, a fost asociată cu concentrații nefavorabile de HbA1c (P < 0,001), glucoză postprandială (P = 0,01) și trigliceride postprandiale (P = 0,01) în comparație cu o gustare consumată dimineață sau după-amiază.

Dr. Berry a spus că a fost interesant să constate că mâncatul gustarilor de mai multe ori pe zi, atâta timp cât nu e seara târziu, nu a fost asociat cu niciun rezultat negativ asupra sănătății. 

”Este o strategie foarte simplă să ne schimbăm alegerile alimentare, în beneficiul sănătății noastre metabolice”, a spus ea.

 

Sursa: Healio.com