Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Aceste afecțiuni includ creșterea tensiunii arteriale, glicemia crescută, excesul de grăsime corporală în jurul taliei și niveluri anormale de colesterol sau trigliceride.

A avea doar una dintre aceste afecțiuni nu înseamnă că aveți sindrom metabolic. Dar înseamnă că aveți un risc mai mare de boală gravă. Și dacă dezvoltați mai multe dintre aceste afecțiuni, riscul de complicații, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă, crește și mai mult.

Sindromul metabolic este din ce în ce mai frecvent și până la o treime dintre adulții din SUA îl au. Dacă aveți sindrom metabolic sau oricare dintre componentele acestuia, schimbările agresive ale stilului de viață pot întârzia sau chiar împiedica dezvoltarea unor probleme grave de sănătate.

 

Simptome

Cele mai multe dintre tulburările asociate cu sindromul metabolic nu au semne sau simptome evidente. Un semn care este vizibil este o circumferință mare a taliei.

Și dacă nivelul zahărului din sânge este ridicat, s-ar putea să observați semnele și simptomele diabetului – cum ar fi creșterea setei și urinarea, oboseala și vederea încețoșată.

 

Cauze

Sindromul metabolic este strâns legat de excesul de greutate sau de obezitate și inactivitate.

Este, de asemenea, legat de o afecțiune numită rezistență la insulină. În mod normal, sistemul tău digestiv descompune alimentele pe care le consumi în zahăr. Insulina este un hormon produs de pancreas care ajută zahărul să intre în celulele tale pentru a fi folosit drept combustibil.

La persoanele cu rezistență la insulină, celulele nu răspund normal la insulină, iar glucoza nu poate pătrunde la fel de ușor în celule. Ca urmare, nivelul zahărului din sânge crește, chiar dacă corpul tău produce din ce în ce mai multă insulină pentru a încerca să scadă zahărul din sânge.

 

Factori de risc

Următorii factori cresc șansele de a avea sindrom metabolic:

 • Vârsta. Riscul de sindrom metabolic crește odată cu vârsta.
 • Etnie. În Statele Unite, hispanicii – în special femeile hispanice – par să fie cu cel mai mare risc de a dezvolta sindrom metabolic. Motivele pentru aceasta nu sunt complet clare.
 • Obezitatea. Greutatea excesivă, în special în zona abdomenului, crește riscul de sindrom metabolic.
 • Diabet. Este mai probabil să aveți sindrom metabolic dacă ați avut diabet în timpul sarcinii (diabet gestațional) sau dacă aveți antecedente familiale de diabet de tip 2.
 • Alte boli. Riscul dumneavoastră de sindrom metabolic este mai mare dacă ați avut vreodată boală hepatică grasă nealcoolică, sindromul ovarelor polichistice sau apnee în somn.

 

Complicații

Sindromul metabolic poate crește riscul de a dezvolta:

 • Diabet de tip 2. Dacă nu faceți modificări ale stilului de viață pentru a vă controla excesul de greutate, puteți dezvolta rezistență la insulină, ceea ce poate determina creșterea nivelului de zahăr din sânge. În cele din urmă, rezistența la insulină poate duce la diabet de tip 2.
 • Boli ale inimii și ale vaselor de sânge. Colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială pot contribui la formarea plăcilor în artere. Aceste plăci vă pot îngusta și întări arterele, ceea ce poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

 

Prevenție

Un angajament pe tot parcursul vieții pentru un stil de viață sănătos poate preveni afecțiunile care cauzează sindromul metabolic. Un stil de viață sănătos include:

 • Cel puțin 30 de minute de activitate fizică zilnic
 • Consumule de legume, fructe, proteine ​​slabe si cereale integrale
 • Limitarea grăsimilor saturate și a sării în dietă
 • Menținerea unei greutăți sănătoase
 • Renunțarea la fumat.

 

 

Sursa: Mayoclinic.org