Cu zeci de ani în urmă, mulți oameni de știință considerau consumul de cafea a fi nociv pentru sănătate. Studiu după studiu a constatat că savurând o ceașcă sau două zilnic de cafea – fie cu cofeină, fie fără cofeină – vă poate prelungi durata de viață și poate reduce riscul de boli cronice.

Una dintre cele mai izbitoare descoperiri este că băutorii de cafea sunt mai puțin predispuși la dezvoltarea diabetului de tip 2. Multe studii ample au descoperit că persoanele care beau trei până la patru căni de cafea zilnic au un risc cu aproximativ 25% mai mic de apariție a bolii în comparație cu persoanele care beau mai puțină cafea sau deloc. Probabilitatea de a dezvolta diabet scade cu aproximativ 6% pentru fiecare ceașcă de cafea pe care o consumi zilnic, dar numai până la aproximativ șase căni.

Multe dintre studiile despre cafea și sănătate vin cu o avertizare importantă. De obicei, sunt studii observaționale mari, care arată corelații – nu cauză și efect. Poate că băutorii de cafea fac mai multe exerciții fizice, beau mai puțin alcool, mănâncă mai sănătos sau au alte obiceiuri care le îmbunătățesc sănătatea.

Dar există și alte motive să credem că descoperirile nu sunt un miraj. Efectul protector al cafelei împotriva diabetului persistă chiar și atunci când oamenii de știință iau în considerare alte comportamente ale stilului de viață. Efectul a fost descoperit în zeci de studii care au implicat mai mult de un milion de participanți din Europa, America de Nord și Asia, atât la femei și bărbați, la tineri și bătrâni, la fumători și nefumători și la persoanele cu și fără obezitate.

Cercetătorii au arătat, de asemenea, că riscul crește și scade odată cu modificările consumului de cafea. În studiile care au urmărit mii de bărbați și femei pe parcursul a două decenii, oamenii de știință au descoperit că atunci când băutorii de cafea și-au mărit consumul de cafea cu o ceașcă sau două în plus pe zi, riscul lor de diabet a scăzut cu 11%. Dar când oamenii și-au scăzut consumul de cafea cu aproximativ aceeași cantitate, probabilitatea lor de a dezvolta diabet a crescut cu 17%. Oamenii de știință nu au văzut același efect atunci când au analizat schimbările în consumul de ceai.

 

De ce cafeaua a avut o reputație proastă

Cafeaua are sute de compuși care pot avea efecte surprinzătoare asupra metabolismului nostru. Pe termen scurt, atunci când bei cafea – mai ales dacă nu o bei în mod regulat – cofeina pe care o conține declanșează răspunsul de luptă sau fugi. Acest lucru stimulează niveluri mai ridicate de adrenalină, creșterea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge și o reducere a sensibilității la insulină.

Aceste schimbări fiziologice sunt motivul pentru care oamenii de știință credeau cu decenii în urmă că, consumul de cafea este în general dăunător.

„La acea vreme, ceea ce era disponibil în cea mai mare parte erau aceste studii despre efectele dăunătoare clare”, a spus van Dam,profesor de nutriție la Harvard T.H.. Şcoala de Sănătate Publică Chan.

 

Efectele cafelei asupra organismului

Atunci când consumi cafea suficient de mult timp, îți construiești o toleranță la efectele sale stimulatoare. Răspunsul fiziologic nervos, neplăcut și aparent dăunător devine mai puțin pronunțat.

„În decurs de o săptămână, aceste răspunsuri au dispărut în mare parte. Nu mai aveți un răspuns mare la stres și nu vedeți efectele asupra tensiunii arteriale sau a nivelului de glucoză,”a spus van Dam.

În același timp, celelalte proprietăți ale cafelei încep să-și facă magia. Cafeaua este o sursă bogată de polifenoli – compuși din fructe, legume, cereale integrale și alte plante despre care se știe că oferă beneficii pentru sănătate. O ceașcă de cafea conține aproximativ dublul concentrației de polifenoli conținute într-o ceașcă de ceai verde sau negru. „Există sute de substanțe fitochimice în cafea”, a spus van Dam.

 

„O ceașcă mică de cafea  conține aceeași cantitate de polifenoli ca și o porție”, a adăugat el.

 

 

Sursa: Washingtonpost.com