”Ghidul Național de Management al diabetului zaharat, elaborat de cele două societăți profesionale și publicat în Monitorul oficial, prezintă neuropatia diabetică drept una dintre complicațiile cele mai frecvente ale diabetului zaharat, indiferent de tipul de diabet”, a susținut conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian în deschiderea întâlnirii profesionale Ora Specialistului din septembrie 2022.

Dezbaterea profesională Rodiabet Ora Specialistului, organizată în 22 septembrie 2022 a adus în atenția specialiștilor din domeniul sănătății necesitatea abordării multidisciplinare a neuropatiei diabetice, cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat.

”Definim această afecțiune ca o ”dezordine neurologică”, clinică sau subclinică, care se manifestă la pacienții cu diabet zaharat, în absența altor cauze de neuropatie și care se caracterizează prin perturbări la nivelul componentei somatice a sistemului nervos” a continuat conf. dr. Anca Pantea Stoian în intervenția sa.

Simptomatologia neuropatiei diabetice

Există așa numitele simptome ”în minus” și simptome ”în plus, a explicat  Conf. Dr. Anca Pantea Stoian în  cadrul ediției de toamnă a Orei Specialistului RoDiabet.

”Pacienții descriu diverse simptome, pe care noi le numim ”în minus”, cum ar fi: reducerea senzației de durere, hipoalgezie, o senzație redusă a temperaturii, a senzației vibratorii sau a presiunii, cu reflexe diminuate sau reduse, lucru care va impacta și va afecta de multe ori ireversibil funcția senzorială fiziologică de bază și de protecție. Simptomele ”în plus” care apar sunt de tipul furnicăturilor, amorțelilor și pot fi acompaniate de durere neuropată cu caracter de arsură, provocată de un stimul extern. Durerea apare, de obicei, ca un răspuns exagerat la stimuli dureroși sau e provocată de stimuli în mod normal nedureroși.”

”Simptomele acestea apar și dispar oarecum necaracteristic, iar ceea ce este caracteristic în acest context, este exacerbarea lor în timpul nopții” atrage atenția Conf. Dr. Anca Pantea Stoian. Sunt pacienții care au aceste simptome foarte discrete, de multe ori pot chiar să nu existe, dar altele pot să fie extrem de sonore, să aibă caracter acut, a mai adăugat aceasta.

Foarte important este însă impactul neuropatiei diabetice: ”Prezența acestei complicații microvasculare  a diabetului zaharat duce în timp la deteriorarea calității vieții și un risc ridicat de apariție  piciorului diabetic si implicit a ulceraților ce pot conduce, tardiv , la amputatii. Prevalența neuropatiei diabetice se ridică la 30% dintre persoanele cu diabet zaharat de ambele tipuri, deseori fiind subdiagnosticată” a continuat dr. Anca Pantea Stoian.

Rolul diabetologului în echipa multidisciplinară

În finalul întâlnirii, conf. dr. Anca Pantea Stoian a atras atenția medicilor diabetologi prezenți că ”rămâne  obligatoriu un singur lucru: să evaluăm și să observăm fiecare pacient când intră în cabinet pentru prima oară, ca prim pas corect, în managementul neuropatiei diabetice, si de fiecare dată când revine la control. Rolul diabetologului este de a depista din timp această afecțiune și aceste modificări și de a colabora cu medicul neurolog,dermatolog, medicul de familie și chirurgul pentru a crea echipa multidisciplinară.”

Ora Specialistului Rodiabet

Ora Specialistului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieBoehringer Ingelheim, Dahna, FADR- Federația Asociațiilor Diabeticilor din România,  LiamedMedtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma.

Întâlnirile sunt dedicate exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății și abordează teme de interes pentru managementul diabetului. Pentru a rămâne în contact cu echipa Rodiabet și a afla din timp despre viitoarele acțiuni și întâlniri ale comunității, abonați-vă la newsletterul săptămânal Rodiabet, aici: https://www.rodiabet.ro/newsletter/.