”Detectarea factorilor de risc și intervenția rapidă pot fi facilitate prin monitorizarea nivelurilor de glucoză din sânge și testarea frecventă, mai ales la persoanele cu risc crescut de a dezvolta diabet” atrage atenția conf. dr. Anca Pantea Stoian la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, vicepreședinte al Asociației Central-Europene pentru Diabet (CEDA).

În materialul realizat pentru platforma Rodiabet, medicul diabetolog prezintă factorii de risc dar și modalitățile prin care putem preveni dezvoltarea diabetului zaharat.

”Nivelurile ridicate de glucoză în sânge sunt o caracteristică a afecțiunii metabolice cronice cunoscute sub numele de diabet zaharat. Această stare  caracterizată de alterarea nivelului glicemiei poate fi cauzată:

  • fie de o rezistență la insulină, care este un hormon ce controlează nivelurile de glucoză,
  • fie de o producere sau utilizare inadecvată a insulinei.”

 

Tipurile de diabet cele mai frecvente

Conf. dr. Anca Pantea Stoian a vorbit și despre cele mai frecvente tipuri de diabet zaharat, explicând diferențele dintre ele.

”Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2 sunt cele mai frecvente tipuri de diabet zaharat. Diabetul de tip 1 are ca rezultat distrugerea celulelor producătoare de insulină din pancreas, iar factorii de risc includ o predispoziție genetică și expunerea la anumite virusuri. În prezent, nu există metode cunoscute pentru a preveni apariția diabetului de tip 1” susține medicul diabetolog.

Nu același lucru este valabil și în cazul diabetului zaharat de tip 2. ”Obezitatea, sedentarismul și o predispoziție genetică sunt asociate cu diabetul de tip 2, iar adoptarea unui stil de viață sănătos prin alimentație echilibrată și exerciții regulate poate fi o modalitate de a preveni acest lucru. Deoarece simptomele diabetului de tip 2 pot să nu fie vizibile în stadiile incipiente ale bolii, este esențial să se facă teste regulate pentru a detecta diabetul de tip 2” arată Anca Pantea Stoian.

Menținerea unei greutăți potrivite și adoptarea unei diete sănătoase pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Mai mult, monitorizarea nivelurilor de zahăr din sânge și controalele regulate la medic sunt esențiale pentru detectarea problemelor în faze incipiente. Reducerea consumului de alimente bogate în zahăr și carbohidrați simpli poate fi, de asemenea, o modalitate de a preveni apariția diabetului de tip 2.

Factorii de risc

Factorii de risc pentru diabetul de tip 1 includ:

a. Factori Genetici: Persoanele care au un istoric familial de diabet de tip 1 au un risc mai crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 1.

b. Factori de mediu: expunerea la anumite factori de mediu sau infecții virale pot contribui la apariția diabetului de tip 1.

c. Factori Imunologici: Unele teorii susțin că diabetul de tip 1 este o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă celulele care produc insulină din pancreas, așa numitele celule beta.

Factorii de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 sunt diferiți și includ:

1. Obiceiuri alimentare nesănătoase: Consumul excesiv de alimente care conțin o cantitate mare de carbohidrați și grăsimi saturate poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

2. Sedentarism: Lipsa de activitate fizică poate crește greutatea și rezistența la insulină, crescând riscul de diabet tip 2.

3. Factori genetici: Persoanele care au un istoric familial de diabet de tip 2 au un risc mai mare de dezvoltare a diabetului.

4. Vârsta: Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 crește odată cu înaitarea în vârstă.

5. Greutatea: Obezitatea este un alt factor de risc important pentru diabetul de tip 2, deoarece excesul de greutate poate afecta modul în care organismul  produce și utilizează insulina.

”Este esențial să se monitorizeze nivelurile de zahăr din sânge(glicemia) și să se adopte schimbări în stilul de viață pentru a preveni apariția bolii” susține conf. dr. Anca Pantea Stoian.

Putem preveni diabetul zaharat?

În cazul diabetului zaharat de tip 1, deoarece factorii de risc sunt în principal genetici și imunologici, nu există metode cunoscute de prevenire a  acestuia.

”Participarea la studii clinice care examinează metode de prevenție sau tratament pentru diabetul de tip 1 poate fi benefică pentru cercetarea și dezvoltarea viitoare a mijloacelor de prevenție. În cazul persoanelor care au diabet de tip 1, este esențial să acorde atenție simptomelor lor și să consulte un medic pentru a primi un diagnostic și un tratament rapid. Există și o abordare terapeutică, un tip special de tratament (teplizumab), care poate asigura întârzierea instalării diabetului zaharat tip 1, prin prezervarea celulelor beta și limitarea distrucției lor.” explică conf. dr. Anca Pantea Stoian.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include exerciții regulate și o alimentație echilibrată, poate ajuta la menținerea controlului glicemic și, de asemenea, la reducerea riscului de complicații asociate cu diabetul de tip 1.

Pentru diabetul zaharat de ti2, primim aceleași recomandări privind adoptarea unui stil de viață sănătos, care include exerciții regulate și o dietă echilibrată, care poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

”Menținerea unei greutăți sănătoase este foarte importantă. Pierderea chiar și a 5% din greutate poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet” ne atrage atenția medicul diabetolog.

Detectarea factorilor de risc și intervenția rapidă pot fi facilitate prin monitorizarea nivelurilor de glucoză din sânge și testarea frecventă, mai ales la persoanele cu risc crescut de a dezvolta diabetul.

”În concluzie, înțelegerea factorilor de risc și adoptarea unor măsuri preventive adecvate poate contribui la reducerea riscului de dezvoltare a diferitelor tipuri de diabet zaharat. Este important să se urmărească îndeaproape starea de sănătate și să se ia măsuri pentru menținerea unei vieți sănătoase” arată conf. dr. Anca Pantea Stoian.