Decizia de acordare a concediului medical aparține exclusiv medicului curant, fundamentată de starea de sănătate obiectivă a asiguratului, afirmă reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, aceștia susținând că solicitările pacienților, indiferent de insistența acestora, nu pot constitui un criteriu valid pentru eliberarea certificatului de concediu medical.

‘În contextul verificărilor anunțate în spațiul public pe tema eliberării certificatelor de concediu medical, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) subliniază faptul că decizia de acordare a concediului medical aparține exclusiv medicului curant, fundamentată de starea de sănătate obiectivă a asiguratului. Este esențial de reținut că solicitările pacienților, indiferent de insistența acestora, nu pot constitui un criteriu valid pentru eliberarea certificatului de concediu medical’, afirmă CNAS într-un comunicat remis presei.

CNAS menționează că certificatul se completează și se eliberează la data la care se acordă consultația medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical, cu excepția situațiilor pentru care există prevederi legale în acest sens.

‘Pentru a beneficia de concediu medical, pacientul trebuie să prezinte adeverința care certifică calitatea de asigurat pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, din care să reiasă și numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 luni, după caz, eliberată de angajator (plătitorul de indemnizații)’, susține CNAS.

CNAS reamintește și angajatorilor că au obligația legală să verifice elementele care se înscriu pe certificatul de concediu medical, să gestioneze numărul de zile de concediu medical pentru fiecare asigurat și pe fiecare afecțiune și să respingă la plată certificatele de concediu medical completate eronat de către medicii prescriptori.

‘Eliberarea certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare, precum și neîntocmirea planului de urmărire a evoluției bolii conform reglementărilor legale constituie contravenții sancționabile cu amenzi cuprinse între 5.000 și 11.000 lei’, se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat joi că a trimis în teritoriu Corpul de control al ministerului și pe cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a verifica ‘în detaliu’ situația concediilor medicale, având în vedere că anul trecut ar fi fost eliberate un milion de astfel de concedii, în condiții care ‘par suspecte’. AGERPRES