Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, dar insolubilă în apă, astfel ea se găsește în alimentele care conțin grăsimi, precum migdale, unt de arahide sau avocado. Vitamina D este esențială pentru sănătate. Unele studii arată că poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și chiar a diabetului de tip 2.

Este produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui, dar se găsește și în alimente.

Rolul vitaminei D în sănătatea organismului

Vitamina D joacă multe roluri importante în organism și ajută la menținerea sănătoasă a oaselor, articulațiilor și a dinților, fiind benefică și pentru sistemul imunitar. Vitamina D ajută la absorbția calciului în organism și ajută la fromarea oaselor. Unele studii observaționale sugerează că vitamina D poate juca un rol important în prevenirea anumitor boli și tulburări, cum ar fi diabetul.

Într-un articol publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, în 2018, se arată că suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL (cholesterol rău). Acest lucru este important de remarcat, deoarece persoanele cu diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc mai mare de apariție complicațiilor cardiace. Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) notează că persoanele cu diabet sunt supuse unui risc de două ori mare de apariție a complicațiilor unor boli de inimă decât persoanele fără diabet.

Care este legătura dintre vitamina D si diabet?

Un număr tot mai mare de studii sugerează o legătură între vitamina D și diabetul de tip 2.

„Studiile au descoperit că persoanele care au rezistență la insulină și un nivel scăzut de vitamina D pot avea un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2”, spune Vandana R. Sheth, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, California.

De asemenea, s-a observat că persoanele recent diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 tind să aibă niveluri de vitamina D mai scăzute decât persoanele fără diabet.

În diabetul de tip 2, uneori, celulele pancreasului nu funcționează corect și se luptă pentru a produce suficientă insulină pentru a ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Receptorii specifici din pancreas pot funcționa numai atunci când este disponibilă suficientă vitamina D. Gândirea este că vitamina D poate susține funcția pancreasului “, explică Shahzadi Devje, RD, CDE, din Toronto, Canada.

Un mic studiu, publicat în septembrie 2019 în Jurnalul European de Endocrinologie, a descoprit că suplimentarea cu vitamina D timp de șase luni, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și producția, la 96 de participanți cu risc ridicat de diagnostic sau cu diabet de tip 2 recent. Rezultatele sugerează că vitamina D poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.

De asemenea, suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul apariției diabetului de tip 2 la persoanele care au un nivel scăzut de vitamina D și un risc ridicat de a dezvolta această afecțiune. Un nivel normal de vitamina D poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină, care este semnul caracteristic al diabetului zaharat de tip 2.

De exemplu, un studiu publicat în iunie 2019 în The New England Journal of Medicine a analizat aproape 2.500 de persoane cu risc pentru diabetul de tip 2, care au primit suplimentarea cu vitamina D a 4.000 de unități internaționale (UI) sau au primit un placebo. După doi ani, persoanele care au primit suplimentele nu au avut un risc semnificativ mai mic de diabet decât persoanele care au primit placebo.

„O mare parte din cercetări s-au concentrat pe studii observaționale și epidemiologice, care ilustrează o asociere între vitamina D și diabet și nu dovedesc cauzalitate”, Shahzadi Devje.

Ce factori pot duce la o deficiență de vitamina D?

Deși sursa optimă de vitamina D este lumina soarelui, poate fi dificil să obțineți doza zilnică în acest fel, în special în lunile de iarna.

Persoanele cu pielea mai închisă la culoare prezintă un risc mai mare de deficiență de vitamina D, deoarece pielea acționează ca o protecție solară naturală, încetinind producția de vitamina D, în timp ce persoanele supraponderale sau obeze, de asemenea, tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina D.

Alimente bogate în vitamina D

Pe lângă lumina solară, un alt mod de a suplimenta vitamina D este din alimente. Conform NIH, sursele alimentare de vitamina D includ pește gras (precum somon, hering și ton), alimente fortificate (lapte, iaurt, suc de portocale și unele cereale și pâine) și ouă, precum și cantități mai mici din unele brânzeturi și unele feluri de ciuperci.

Dacă nivelul de vitamina D din sânge este prea scăzut, medicul poate recomanda un supliment., în urma unui test pentru vitamina D.

Care este nivelul normal de vitamina D în organism?

Aportul de vitamina D pentru majoritatea adulților este de 600 UI, iar adulții de peste 70 de ani au nevoie de ceva mai mult, 800 UI, conform Institutelor Naționale de Sănătate (NIH). Persoanele cu diabet nu fac excepție.

Există două forme principale de vitamina D: vitamina D2 și vitamina D3. Vitamina D2 se găsește în plante și alimente fortificate, în timp ce vitamina D3 provine din proteine și este produsă natural în organism atunci când pielea ta este expusă la soare.

În ceea ce privește suplimentele, veganii pot lua vitamina D2, dar pentru beneficii optime, vitamina D3 poate fi mai eficientă. Acest lucru se poate datora în parte diferențelor dintre structurile lor chimice și capacitatea lor de a se lega de receptorii de vitamina D, potrivit unui review publicat în august 2017 în revista Proceedings of Nutrition Society.

Cercetările sugerează că în urma admnistrării unei cantități prea mare de vitamina D, pot apărea efecte adverse.

Persoanele cu diabet se confruntă, de asemenea, cu posibila apariției acestor riscuri.

„Dozele foarte mari de vitamina D pot duce la toxicitate care poate provoca greață, vărsături și alte complicații”, spune Palinksi-Wade.

De asemenea, persoanele cu diabet zaharat de tip 2, care prezintă un risc mai mare de boli de inimă și rinichi, ar trebui să fie conștienți de faptul că aportul în exces de vitamina D poate întări vasele de sânge și țesuturile din cauza nivelului crescut de calciu din sânge, care poate duce la afectarea inimii și a rinichilor. Vitamina D poate interfera cu anumite medicamente.

Asociația Americană pentru Diabet (ADA) notează că nu există dovezi suficiente pentru a recomanda utilizarea de rutină a vitaminei D pentru a îmbunătăți controlul zahărului din sânge la persoanele care au diabet și nu toate cercetările sugerează că vitamina D este utilă atunci când vine vorba de prevenirea diabetului.

 

Sursa: https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/diet/vitamin-d-deficiency-linked-with-diabetes/