Prezent la Congresul Asociației Central Europene de Diabet din iunie, Dr. Vlad Florian Avram, Asist. Univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, ne-a prezentat succint subiectul preocupărilor sale în managementul diabetului și cum vede viitorul pacienților români cu diabet.

În ultima vreme, subiectul central al cercetărilor Dr. Vlad Florian Avram și echipei sale a fost legat de riscul cardiovascular al pacienților cu diabet zaharat, în special al celor cu diabet zaharat tip I. “În ultima vreme ne-am ocupat mai mult de evaluarea riscului cardiovascular, în special la pacienții cu diabet zaharat tip I. Chiar dacă, de obicei, asociem riscul cardiovascular cu pacienții cu diabet zaharat de tip II, pacientul cu diabet zaharat tip I trebuie avut în vedere când evaluăm riscul cardiovascular. Chiar dacă este o persoană tânără, nu înseamnă că nu se află la risc și acest risc crește direct proporțional cu durata bolii.”, spune dr. Avram. “Trebuie să aducem și acești pacienți în aceleași ținte riguroase de control al LDL colesterolului. Din păcate, de multe ori, vizualizând-ul ca un pacient tânăr, uităm de acest lucru și uităm de tratamentul cu statine care este atât de important, pentru că nu doar managementul controlului glicemic este important la această categorie de pacienți, ci întreg managementul metabolic.”

Dr. Avram consideră că cea mai frecventă greșeală a pacienților cu diabet este că nu își iau glicemia atât de des pe cât ar trebui și recomandă acestora să reia procesul educațional o dată la câțiva ani pentru că, inevitabil, calculul carbohidraților este ușor deficitar după o perioadă de timp și apar mici greșeli.

Dr. Avram crede că viitorul diabetului în România arată bine: “Avem de a face cu molecule noi, dar și cu tehnologii noi care ne stau la dispoziție. Cea mai mare fericire este că avem acces, în țară, la cele mai noi molecule fără un preț ridicat pentru pacientul nostru. Și atunci avem oportunitatea de a avea, sincer, cel mai bun control glicemic la nivel mondial.”