La cel mai recent webinar din cadrul programului AM360: Managementul integrat al asistenței medicale, As. Med. Dr. Cristina Chiriac a vorbit despre misiunea asistentului medical comunitar, abordând aspecte importante ale acestei profesii medicale. Evenimentul, desfășurat în data de 16 aprilie, a avut titlul „Asistența medicală comunitară: managementul îngrijirii holistice a pacientului.”

Dr. Cristina Chiriac este Asistent medical șef la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” din Iași și Evaluator servicii medicale în cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

 

Ce înseamnă asistența comunitară?

 „Asistența comunitară este un ansamblu de programe, servici de sănătate și acțiuni de sănătate publică, furnizate la nivelul comunităților cu scopul de a crește accesul populației (în mod special accesul grupurilor vulnerabile), la serviciile de sănătate, mai ales la cele preventive. Îmbunătățirea calității vieții, a stării de sănătate a populației, asigurarea echitabilă a serviciilor de sănătate reprezintă scopul pentru care în cadrul comunităților sunt înființate centre comunitare formate din: asistenți medicali comunitari, moașe, mediatori sanitari și psihologi”, explică Dr. Cristina Chiriac.

 

Rolul asistentul medical comunitar

 Dr. Chiriac a prezentat câteva aspecte despre activitatea asistentului medical comunitar: „Asistentul medical comunitar asigură furnizarea de servicii integrate, medicale și sociale, flexibile și adecvate nevoilor beneficiarilor, acordate în mediul în care trăiesc aceștia, prin utilizarea eficientă a serviciilor în cadrul pachetului de bază. Accentul este pus pe prevenția și continuitatea serviciilor, atât pentru persoanele cu resurse care au nevoie de aceste servicii, dar mai ales pentru persoanele vulnerabile (cu dizabilități, cu un nivel economic în pragul sărăciei, aflate în șomaj, cu educație scăzută), pentru pacienții cu boli aflate în stadiul terminal, gravide, persoane de vârsta treia, persoane care fac parte din grupuri monoparentale cu risc de excluziune socială.”

Asistentul medical comunitar identifică problemele medico-sociale ale comunității de care se ocupă, poate fi o regiune, un sat sau o comună și realizează o educație pentru sănătate prin prevenirea bolilor, prin promovarea unui stil de viață sănătos și a unui mediu sănătos.”

„Meseria de asistent comunitar trebuie făcută și cu fermitate, trebuie multă răbdare și multă dăruire.

În continuare, Dr. Chiriac a vorbit despre importanța meseriei de asistent medical comunitar și a subliniat unicitatea provocărilor acestei meserii: „Asistenții medicali comunitari ajută oamenii vulnerabili, de la nou născut până la cel bătrân, pentru a trăi mai bine. Misiunea lor este dată de creșterea calității vieții persoanelor cu care intră în contact, astfel încât o gravidă se ajungă să fie văzută de medic înainte de a naște, copiilor să li se facă educația sanitară, să fie trimiși la școală, să fie învățati noțiuni elementare de igienă a mâinilor, cum să se spele pe dinți; mă refer la zonele defavorizate, în zone geografice îndepărtate, unde oamenii trăiesc la limita sărăciei și trebuie ajutați și integrați în comunitate.

„În prezent, avem în comunități asistență comunitară, avem moașe. Lucrurile se mișcă încet, dar este important că se mișcă. Atâta timp cât nu ne oprim, este un lucru foarte bun, pentru ca oamenii cei mai defavorizați și cei mai necăjiți să beneficieze de aceste servicii și să putem crește nivelul de educație, de prevenție, aspecte benefice pentru societatea noastră românească.”

  „Este o meserie vocațională, ce necesită abilități suplimentare. Numai niște oameni sufletiști și inimoși pot face această meserie.”

Dr. Cristina Chiriac, a subliniat importanța empatiei în desfășurarea acestei meserii, menționând că este o muncă grea, care nu este motivată din punct de vedere financiar.

„Este clar că avem nevoie de asistență comunitară, este clar că avem nevoie de profesioniști, nu doar pentru medii defavorizate, ci pentru toată lumea. Avem nevoie de acces la informație avizată pentru binele nostru, al comunității”, conchide Dr. Chiriac.

 

Webinarul „Asistența medicală comunitară: managementul îngrijirii holistice a pacientului, parte a programului AM360: Managementul Integrat al Asistenței Medicale, a fost organizat în cadrul platformei EventsMax.ro.

Programul AM360: Managementul Integrat al Asistenței Medicale este un program dezvoltat de Oameni și Companii și reprezintă un angajament pentru dezvoltarea continuă a practicilor de management și calitate în asistența medicală din România. Acest webinar marchează începutul unei serii de evenimente care vor aduce contribuții semnificative la dezvoltarea și îmbunătățirea domeniului.