Aproximativ 4 din 10 adulți au fost diagnosticați cu diabet de tip 1 după vârsta de 30 de ani, potrivit unui studiu publicat recent.

Diabetul de tip 1 la adulți este adesea diagnosticat greșit ca diabet de tip 2, ceea ce duce la o îngrijire necorespunzătoare. Datele emergente sugerează că până la 62% din cazurile de diabet de tip 1 se dezvoltă după vârsta de 20 de ani”, a declarat Dr. Michael Fang, profesor de epidemiologie la John Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Studiul a fost publicat în Annals of Internal Medicine.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat că studiile anterioare au fost făcute doar pe anumite populații clinice. „Clarificarea poverii diabetului de tip 1 la adulți în populația generală poate ajuta la reducerea diagnosticelor greșite”, au scris cercetătorii.

Prof. Fang și colegii săi au analizat datele din National Health Interview Survey, colectate din 2016 până în 2022. Studiul lor s-a concentrat pe o cohortă de 947 de adulți cu diabet de tip 1, reprezentând aproximativ 1,3 milioane de adulți din Statele Unite. În general, au descoperit că 37% dintre adulți au fost diagnosticați cu diabet de tip 1 după vârsta de 30 de ani. Vârsta medie la diagnosticare în întreaga populație de studiu a fost de 24 de ani.

În plus, diabetul de tip 1 a fost diagnosticat mai târziu la bărbați decât la femei (vârsta medie, 27 față de 22 de ani) și la adulții din diverse medii rasiale și etnice față de adulții albi non-hispanici (vârsta medie, 26 până la 30 față de 21 de ani). ). Cercetătorii au explicat că, deoarece diabetul de tip 1 are adesea simptome ușoare, poate fi dificil să se distingă de diabetul de tip 2.

Testarea autoanticorpilor și a peptidei C sunt recomandate pentru diagnostic la adulții suspectați de diabet de tip 1. Cu toate acestea, nu este clar cum să identifici cel mai bine adulții cu risc ridicat.

Fang și colegii săi au recunoscut mai multe limitări ale studiului. De exemplu, a existat o posibilă clasificare greșită din cauza auto-raportării tipului de diabet și vârstei la diagnosticare.

Instrumentele care integrează măsurile clinice și biomarkerii pot îmbunătăți acuratețea diagnosticului pentru acești pacienți”, au concluzionat cercetătorii.

 

Sursa: Healio.com