Într-un studiu recent, publicat în Advances in Nutrition, cercetătorii au analizat efectul vitaminelor C și E, precum și al β-carotenului, asupra riscului de diabet de tip 2 (DT2).

Meta-analizele publicate anterior au analizat efectul protector al β-carotenului și al vitaminei E, nu al vitaminei C, împotriva incidenței DT2. În plus, aceste analize nu s-au concentrat pe studiile randomizate controlate (RCT) sau pe relațiile doză-răspuns.

DT2 asociat cu disfuncția celulelor β și rezistența la insulină este una dintre cele mai comune și răspândite boli metabolice la nivel global. Mai multe strategii asociate cu pierderea în greutate, dieta și activitățile fizice au fost concepute pentru a atenua riscurile de DT2.

Respectarea tiparelor alimentare specifice, cum ar fi dieta mediteraneană, reduce în mod pozitiv riscul de DT2. Dieta mediteraneană pune accentul pe consumul crescut de fructe, legume, ulei de măsline și pește, precum și pe un aport minim de alimente foarte procesate și produse pe bază de carne. Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina E, vitamina C și β-caroten, care are multe efecte biologice pozitive.

Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, care se găsește în legume și fructe și regenerează vitamina E din forma sa oxidată. Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi, care se găsește în semințe, nuci și uleiuri vegetale, care protejează membranele celulare de peroxidarea lipidelor. Mai mult, β-carotenul este un carotenoid de provitamina A, care se găsește adesea în fructe și legume.

Antioxidanții protejează celulele de stresul oxidativ care apare din cauza eliberării radicalilor liberi. Stresul oxidativ crește rezistența la insulină prin inducerea proceselor inflamatorii și suprimarea semnalizării insulinei. Mai multe studii au indicat că un nivel ridicat de antioxidanți dietetici ar putea atenua rezistența la insulină și DT2. Astfel, este important să înțelegem mecanismele care contribuie la proprietățile antioxidante ale fiecărei vitamine.

 

Cum afectează β-carotenul și vitaminele C și E riscul de DT2?

S-a descoperit că aportul alimentar de vitamina C, vitamina E și β-caroten reduce riscul de DT2; totuși, această asociere este neliniară la aporturi moderate. Vitamina C este invers asociată cu rezistența la insulină. Până în prezent, puține studii au determinat efectul vitaminei C asupra funcției celulelor β.

Printre studiile RCT revizuite, nu au existat date suficiente care să indice că suplimentarea acestor vitamine reduce riscul de DT2. Spre deosebire de vitamina C și β-caroten, suplimentarea cu vitamina E a prezentat rezistență la insulină.

Cu toate acestea, s-a observat că cel mai scăzut risc de diabet a fost asociat cu aportul moderat de vitamine din dietă. Conform ghidurilor nordice, aportul alimentar de vitamina C pentru bărbați și femei este de 75 mg/zi și, respectiv, 90 mg/zi. Recomandarea pentru aportul de vitamina E este de 8-15 mg/zi atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Aceste recomandări pot fi atinse prin consumul a jumătate de ardei roșu și jumătate de cană de migdale pentru vitaminele C, respectiv E. Deși nu a fost stabilită o valoare de referință pentru β-caroten, un aport de 3-6 mg/zi ar putea reduce riscul de boală cronică. Analizele de randomizare mendeliană (MR) nu au indicat relația cauzală dintre vitamina E, vitamina C sau β-caroten în circulație, prezisă genetic și manifestarea DT2. Această constatare a fost susținută și de datele RCT care dezvăluie că suplimentarea acestor antioxidanți nu a conferit beneficii suplimentare în reducerea riscurilor de DT2 la adulții sănătoși.

Este posibil ca vitamina C, vitamina E și β-carotenul să funcționeze sinergic pentru a inhiba stresul oxidativ și, prin urmare, să nu prezinte efecte benefice atunci când sunt consumate individual. Persoanele care aderă la dieta mediteraneană consumă o cantitate adecvată de antioxidanți, care acționează sinergic pentru a reduce riscul de DT2.

În concluize, un aport suficient de vitamina C, vitamina E și β-caroten previne riscul de DT2 la adulții sănătoși. Prin urmare, aceste suplimente de vitamine nu ar trebui folosite ca strategie preventivă pentru a reduce DT2 la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, sunt necesare studii viitoare pentru a identifica nivelurile prag de antioxidanți pentru fumători și cei cu susceptibilitate genetică la diabet pentru a obține beneficii optime.

 

Sursa: News-medical.net