În contextul creșterii pieței farmaceutice, mai ales din ultimii ani, creștere condusă cu precădere de extinderea lanțurilor naționale de farmacii prin achiziții de lanțuri locale sau regionale, proprietarii farmaciilor independente se confruntă cu presiuni crescute pentru a-și menține afacerile competitive în piață.

Prin prisma serviciilor sale specializate, consultantul de farmacii independente joacă un rol crucial în susținerea acestor afaceri locale, contribuind la creșterea competitivității și sustenabilității farmaciilor independente, prin „dotarea„ proprietarilor cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a se adapta și prospera într-un mediu de afaceri în continuă schimbare.

Într-un interviu publicat în Newsletterul Alliance Healthcare, disponibil pe platforma Linkedin, Adelina Barbuș, consultant Alphega, a explicat care este rețeta unui bun consultant, în ce se măsoară cu adevărat reușita, dincolo de parametrii stabiliți în planul afacerii și cum, de fapt, consultantul Alphega nu este un sprinter, ci un alergător de cursă lungă, alături de echipă și parteneri.

„Sunt convinsă că atunci când am fost angajată faptul că am terminat Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune, dar și cursurile de Asistent Medical Generalist, au fost un atu. Daca mă gândesc la echipa din care fac parte, și anume 12 consultanți și doi coordonatori, suntem atât de diferiți în ceea ce privește pregătirea încât, consider că pregatirea comună ar fi: Pregatiți pentru orice, oricând”, spune Adelina Barbuș.

Potrivit acesteia, piața de distribuție farmaceutică și retail farmaceutic, în general, este, un domeniu dinamic și cu multe provocari, care însă te ajută să te dezvolți și să faci față oricărei situații. Adelina consideră că atributele cele mai importante al unui consultant Alphega sunt adaptabilitatea rapidă la schimbare, capacitatea analitică și abilitatea de a comunica pe înțelesul tuturor.

„Rolul unui consultant, în general, este să ajute afacerea să-și scrie povestea. Alphega este o comunitate de farmacii independente, unde fiecare membru are particularitățile sale de business. Rolul meu este a analiza și identifica oportunitățile pentru fiecare membru și de a împărtăși cu administratorii, farmaciștii și asistenții de farmacie know-how-ul și instrumentele pe care Alphega le pune la dispoziție pentru a-i ajuta să facă performanță”.

Aceasta mai spune că îi place ceea ce face, iar activitatea sa este încununată de cuvântul “mulțumesc” pe care îl aude deseori de la partenerii Alphega. „Fiind o piață și o activitate dinamice, sunt multe de imbunătățit zi de zi, este un proces continuu de învățare și perfectionare și cum schimbarea începe cu noi, pentru mine este important să continui a-mi îmbunătăți abilitățile și modul în care îmi desfășor activitatea. Farmaciile independente rămân relevante pe piață în viitor, doar dacă se adaptează și se updatează cerințelor pieței. Făcând parte din comunitatea Alphega, au acces la toate informațiile și instrumentele necesare pentru a avea o afacere de succes„, conchide Adelina Barbuș.

 

Puteți citi materialul integral aici